Visie

Reizen naar Morgen-Traject

Gestart in 2017 is Reizen naar Morgen een verhaal van, voor en door de sector, met Toerisme Vlaanderen in een faciliterende rol.

Coverbeeld-Reizen-naar-Morgen ©Thomas-De-Boever

De wereld en ook 'het toerisme' veranderen razendsnel. En wij moeten mee: ons aanpassen en heruitvinden. Op zoek naar de juiste ingrediënten voor een nieuwe/betere toekomst voor toerisme.

Reizen naar Morgen Traject

Gestart in 2017 is Reizen naar Morgen een verhaal van, voor en door de sector, met Toerisme Vlaanderen in een faciliterende rol. Met een groot luisteronderzoek, een magazine, een lerend netwerk, proeftuinen, een summit, een boek en vooral door met een open blik te durven experimenteren en cocreatief te werken, is onze visie tot stand gekomen.

@ Christophe De Muynck

Het boek Reizen naar Morgen vertelt hoe een groeiende groep mensen in Vlaanderen en daarbuiten nadenkt over de toekomst van toerisme, de waarde van reizen, de bezieling van plekken, de creativiteit en de gastblijheid van ondernemers, de transformerende kracht van de ontmoeting met een andere plek, cultuur of medemens. Toerisme Vlaanderen en talrijke ‘reisgenoten’ gingen op zoek naar de positieve...

Cover boek rnm

Toerisme Vlaanderen is al enkele jaren op reis naar morgen, op zoek naar een nieuwe vorm van toerisme, die voor alle betrokkenen meer te bieden heeft. Wie zijn die betrokkenen? In de eerste plaats de reiziger of bezoeker zelf, maar ook de bewoner, de plaatselijke ondernemer en de overheid.

Lommelse Sahara

Reizen naar Morgen, is dat geen andere naam voor ‘duurzaam toerisme’? Een nieuw etiket met een lindeboom erop voor wat in essentie de doelstellingen van duurzaamheid zijn: aandacht voor het milieu (planet), voor de mensen (people) en voor de ondernemers (profit). Allerminst, zo leert het gesprek met Griet Geudens, coördinator Kwaliteit-duurzaamheid bij Toerisme Vlaanderen en Kristof Lataire...

Bart De Langhe

Bart De Langhe is gespecialiseerd in behavioural economics en marketingprofessor aan de ESADA Business School in Barcelona. We hebben het met hem over de complexiteit van consumentengedrag en de impact op onze keuzes inzake toerisme.

Caroline Ven

Eind 2017 werd de vzw Blauwe Cluster opgericht als een samenwerkingsverband dat zich toelegt op de ontwikkeling en bevordering van economische activiteiten op zee. Ze zijn ervan overtuigd dat verbeterde, sectoroverschrijdende partnerschappen en een nauwere samenwerking tussen kenniscentra en overheidsinstellingen leiden tot nieuwe investeringen en vernieuwende projecten in het Belgische deel van...

Patrick Meire

De klimaatopwarming stelt ons voor heel wat uitdagingen. Patrick Meire, bioloog, professor aan de Universiteit Antwerpen en voorzitter van Natuurpunt Damme vertelt hoe we kunnen bijdragen aan een evenwichtig en duurzaam ecosysteem voor onze volgende generaties.

Iedereen Verdient Vakantie

Het Netwerk Vakantieparticipatie ging onlangs aan de slag met Rob Hopkins’ ‘Van What is naar What if‘-oefeningen. In een filmpje tonen ze hoe ze volop dromen van een 2030 waar voor niemand nog een vakantiedrempel in de weg ligt. Daarvoor kijken ze naar tal van mooie initiatieven die vandaag al bestaan, maar waar we allemaal nog meer van willen zien. Deze initiatieven zijn het levende bewijs dat...

Peter De Wilde magazine

In Pasar-magazine februari 2020 antwoordt Peter De Wilde op de vraag hoe toerisme in de toekomst een duurzame activiteit kan blijven.