Michelle Holliday

Bouwen aan een florerend toerisme: waarom, wat en hoe?
Een guided framework

Michelle Holliday is naast consultant, facilitator en onderzoeker, auteur van het veelgeprezen boek ‘The Age of Thrivability: Vital Perspectives and Practices for a Better World’. Haar werk draait rond het concept van ‘floreren’ (thrivability) en omvat een reeks perspectieven, intenties en praktijken waarbij organisaties, economieën en gemeenschappen als dynamische, zelfsturende en levende systemen beschouwd worden.

Vanuit die invalshoek brengt Michelle Holliday diverse groepen mensen samen met de bedoeling hen de meest vruchtbare leefomstandigheden te doen scheppen die hen op elk vlak doen floreren. Dat doet ze door individuen, organisaties, consumenten, gemeenschappen en onze planeet op een levendige en betekenisvolle wijze met elkaar te connecteren.

Verschuiving: wanneer toerisme transformeert tot gastheerschap

Volgens Michelle wordt onze huidige samenleving geleid door een machineverhaal, een verhaal dat ons vertelt dat alles in de wereld werkt als een machine. In de wereld van het toerisme betekent dit dat het toerisme slechts een lopende band is en dat we trachten zoveel mogelijk mensen op die band te laten lopen. In dit verhaal zijn alleen productiviteit en winstgevendheid van belang, daarom dat het volgens haar ook aan de basis van alle grote problemen in de samenleving ligt. Daarom moeten we afstappen van dat machineverhaal en overschakelen naar een verhaal waarin we onze organisaties, gemeenschappen en elkaar zien als levende systemen die in staat zijn om te floreren.

Op weg naar een florerend toerisme

In haar keynote tijdens de Reizen naar Morgen-summit reikt Michelle vier vruchtbare omstandigheden aan die de toerismesector moet creëren voor hun eigen bloei. Dat kunnen ze doen door in hun organisaties praktijken te ontwikkelen die meer inzicht bieden over wie bijdraagt aan de (lokale) gastvrijheid, in welke relaties ze dat doen en op welke manieren dat gebeurt. Om dit helemaal concreet te maken, biedt Michelle een guided framework aan waarin wordt uitgelegd welke stappen de sectors zelf moeten doorlopen om een florerend toerisme tot stand te kunnen brengen.

Niet veel tijd, maar wel geïnspireerd door Michelle Hollidays visie op een florerend toerisme? Lees dan hieronder de booklet over haar keynote waarin op een creatieve manier de key takeaways zijn gebundeld.

Zin en tijd om Michelle Hollidays volledige visie op een florerend toerisme te beluisteren? Bekijk dan hieronder de video van haar volledige keynote tijdens de Reizen naar Morgen-summit op 12 en 13 september 2019 in Brugge.

Bekijk de presentatie Bouwen aan een florerend toerisme: waarom, wat en hoe? van Michelle Holliday hier.