Vlaanderen bedankt Italië voor bescherming van Bruegel-schilderij

In maart 2019 gingen dieven in het Noord-Italiaanse Castelnuovo Magra aan de haal met een kostbaar doek van Pieter Bruegel de Jonge. Of dat dachten ze althans. De Italiaanse politie had vooraf lucht gekregen van de diefstal en verving het doek door een kopie. Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse minister van Toerisme vonden het niet meer dan gepast om de Italiaanse gemeenschap persoonlijk te bedanken voor deze ingenieuze daad. Daarom nodigden we op woensdag 1 mei 2019 een Italiaanse delegatie uit naar Vlaanderen om hier kennis te maken met de roots van Bruegel en de Vlaamse Meesters.

Dankzij een inventieve daad van de Italiaanse kerkgemeenschap kon het kostbaar doek van Bruegel gered worden van diefstal. Doordat ze het schilderij tijdig wisten te vervangen door een replica, gingen dieven slechts met een waardeloze kopie aan de haal. Een mooi voorbeeld dus van hoe een community betrokken kan zijn in de bescherming van het lokale erfgoed! Als dank verwelkomde de Vlaamse minister van Toerisme een dertigtal leden van de kerkgemeenschap van Chiesa di Santa Maria Maddalena en burgemeester Daniele Montebello in Vlaanderen. We ontvingen de bezoekers in het kasteel van Gaasbeek en lieten hen kennismaken met onze Vlaamse Meesters.

Italianen en Vlamingen delen niet enkel de passie voor Bruegel, er is ook altijd een sterke kruisbestuiving geweest tussen de Vlaamse Meesters en Italië. Speciaal voor dit bezoek werkte Toerisme Vlaanderen een Bruegeliaanse beleving op maat uit. Op woensdag 1 mei wachtte de Vlaamse minister van Toerisme de Italiaanse delegatie op in het kasteel van Gaasbeek om ze daar persoonlijk te bedanken voor hun heldendaad. Een gepaste locatie, want dit kasteel ligt niet alleen in het Bruegeliaans Pajottenland, er loopt momenteel ook de expo ‘Feast of Fools. Bruegel herontdekt.’. Ook de dag erna werden de Italiaanse gasten gegidst door de wereld van Bruegel in, onder andere, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en het Dynastiepaleis Ze kregen traktaties op verrassende erfgoedlocaties en een afscheid in stijl op Brussels Airport.

Verschillende Italiaanse media berichtten over dit bezoek:

Ook in de Belgische pers bleef dit initiatief niet onopgemerkt. Lees hier het volledige artikel van Het Laatste Nieuws van 1 mei 2019.

rnm-vlaanderen-bedankt-italiaanse-helden-die-bruegel-schilderij-uit-handen-van-dieven