Reizen naar Morgen-Ervaringsdag

Wanneer je een dag plant om de nodige handvaten aan te reiken om actief met de Reizen naar Morgen-visie aan de slag te gaan, om doelbewust met gelijkgestemde reisgezellen in gesprek te gaan en elkaar te inspireren, laat het dan meteen een zijn met een heerlijke herfstzon zoals die van afgelopen 7 november. Dat deze ervaringsdag doorging op de prachtige Huysmanhoeve in Eeklo, maakte het plaatje helemaal compleet, volgens de vele aanwezigen.

De ‘reis naar morgen’ begint voor de aanwezigen van deze ervaringsdag eigenlijk al bij hen thuis, onderweg naar de Huysmanhoeve, een betekenisvolle plek in de florerende regio van het Meetjesland. Na aankomst in het groen, op een site met veel geschiedenis en boeiende verhalen in iedere hoek, krijgen de deelnemers, naast een warme ontvangst door het team vrijwilligers, ook een ‘reislogboek’ aangereikt. Daarin kunnen alle reflecties, ideeën, inspirerende woorden en gedachtenspinsels van de dag terechtkomen – een persoonlijk naslagwerk dat ertoe dient om hen ook op de verdere reis te inspireren.

De aftrap gebeurt plenair in een van de lokalen van de hoeve, waar iedereen zich gezellig naast elkaar neerzet, met een koffie/thee in de ene hand en een heerlijke (gigantische) koffiekoek in de andere. Erik Hennes, gebiedscoördinator van Toerisme Meetjesland en één van de drijvende krachten van de Reizen naar Morgen-kerngroep, heet als eerste iedereen welkom in deze bijzondere ruimte. “Dit is een dag voor prikkels”, is de hoofdboodschap. “Wees aanwezig, met al je zintuigen aan. We hebben niets voor niets twee oren en één mond gekregen.” Hij wijst op het belang van luisteren, écht luisteren naar elkaar, en sturende vragen stellen die leiden naar wat mogelijk zou kunnen zijn. Nieuwsgierigheid, die heb je nodig wanneer je op ontdekkingsreis gaat.

Speeddaten voor inspiratie

Vervolgens zet Els Meersschaert, die onder meer van Appreciative Learning een van de methodieken van Reizen naar Morgen heeft gemaakt, iedereen aan het speeddaten. De bedoeling is om met elkaar in gesprek te gaan en vervolgens nieuwe inzichten te verkrijgen, creatieve denkpistes te ontdekken en samen de visie van Reizen naar Morgen persoonlijk te helpen interpreteren. Het zorgt voor een gezellig rumoer, en al meteen raken mensen geïnspireerd. Een medereiziger uit Nederland nodigt iedereen uit om over de grenzen heen te denken. “Een van de doelen is om grensoverschrijdende samenwerking te stimuleren. Dat betekent dat je van elkaar moet weten wat je doet. Maar ook dat je gaat kijken waar je met elkaar kan samenwerken.”

De opmerking valt dat dit vaak complex samenwerken om tot een oplossing te komen, veel tijd vraagt. “Dat is zo”, beaamt Els als moderator, “maar zo wordt het wel een duurzamer iets.” Iemand anders haalt aan dat een samenwerking maar succesvol kan zijn als deze vanuit een “authentieke, een echt persoonlijke aanwezigheid komt, en dat in verbinding staan op de eerste plaats komt.” Uit het speeddaten blijkt al snel dat iedereen zich de essentie van Reizen naar Morgen helemaal eigen gemaakt heeft en klaar is om aan de hand van concrete voorbeelden en handvaten verder aan de slag te gaan.

Reizen naar Morgen Ervaringsdag

Rondleiding en ervaringsmomenten

De Meetjelandse reis blijkt een goeie inspiratiebron voor de dag. Zonder enige intentie van ‘zo moet het’, maar eerder ‘zo is het mogelijk’. Bart Van Damme neemt de rol van moderator op zich om de concrete toepassingen van de Reizen naar Morgen-visie in het Meetjesland mee uit de doeken te doen. Erik Hennes, Willy Van Zandwege, Vincent Laroy, Windy Van Maele en Els Meersschaert geven gezwind, duidelijk en vol inspiratie de nodige toelichting.

Een uur later dompelen de reizigers zich onder in de geschiedenis van de site. Een rondleiding in kleine groepjes door de lokalen en velden van de Huysmanhoeve toont aan wat jaren van samenwerking die meerwaarde creëert voor bezoekers, bewoners, ondernemers en de florerende bestemming Meetjesland kan opleveren. Het is volop genieten om naar de verhalen van de vrijwilligers te luisteren, om de pluk- en moestuin te ontdekken en later in het Streekcafé een heerlijke lunch met verse producten te krijgen, omringd door gezellige gesprekken. Daarna is het tijd voor de verschillende Ervaringsmomenten, waar deelnemers zich op voorhand voor konden inschrijven. Tijdens deze workshops kan iedereen kennis delen en elkaar concrete handvaten aanreiken. Tal van mensen komen uit de lokalen met een flinke portie inspiratie om binnen de eigen organisatie of leefomgeving aan de slag te gaan. Deze ervaringsmomenten worden door mensen in het veld gebracht die de visie concreet uitdragen: over hoe grootschalig te luisteren, tot het samenstellen van de groep en hoe iedereen uit te nodigen, en de hefbomen die beweging brengen in lokale toeristische initiatieven. Maar ook het toepassen van de Appreciative Learning-methodiek, hoe de beweging richting florerende bestemmingen groter maken, en last but not least, inspiratie vanuit Schotland, komen aan bod.

Een locatie vol cocreatie

Ook Willem De Graeve, beleidsmedewerker bij Toerisme Vlaanderen en coördinator van het Reizen naar Morgen-netwerk, geniet met volle teugen van de verschillende ervaringsmomenten. “Het eerste contactmoment enkele maanden geleden, de inspiratiedag in het Rubenskasteel in Zemst, vond ik al geslaagd, maar toch blijft vandaag best wel spannend”, geeft hij met een grote glimlach mee. “Je bent toch altijd wat benieuwd wie er zal zijn, welke interacties er zullen plaatsvinden. Ik ben en blijf in elk geval enorm enthousiast. Daar ben ik Erik (Hennes) heel dankbaar voor. Hij kent Reizen naar Morgen door en door en heeft vandaag het programma goed in elkaar gestoken. Het volle vertrouwen dat we al hadden in hem, is vandaag alleen maar bevestigd.”

Ook van de locatie is Willem onder de indruk. “Het is fijn om te zien wat er allemaal op het terrein gebeurt, en om met de vrijwilligers te kunnen praten, om de moestuin te zien… Ze staan hier in de Huysmanhoeve al erg ver, en de jaren uitbouwen van een netwerk van partners en vrijwilligers werpt absoluut zijn vruchten af. De rondleiding is ook een heel mooi en inspirerend voorbeeld van cocreatie.”

De charme van de Huysmanhoeve gaat aan niemand voorbij. Geen betere plek om het Reizen naar Morgen-verhaal verder uit de doeken te doen voor al wie gelooft in de kracht van een waardevolle samenwerking tussen bewoners, bezoekers, ondernemers en de plek. “Vandaag is erg inspirerend”, horen we op het afsluitmoment, waar iedereen in een gemoedelijke sfeer de dag overloopt en verdere connectie aanscherpt. “Ik heb twee infosessies gevolgd vandaag. Daar heb ik enorm veel uit geleerd, handvaten die ik ongetwijfeld zal toepassen voor mijn eigen specifieke situatie.” Zijn gesprekspartner knikt. “Stof tot nadenken, maar ook nieuwe aanknopingspunten. En de locatie… Fantastisch. Het is een tijd geleden dat ik hier nog was, en ik ben enorm blij om de evolutie van de plek te zien. En het respect voor het erfgoed.” “En net zozeer het respect voor mensen, en voor de natuur.”

Reizen naar Morgen Ervaringsdag

Weavy

Die twee oren en één mond zorgen op het einde van de dag voor een enorme lading nieuwe verhalen. Die zullen mensen verder in beweging zetten, doen nadenken of voor een duurzame verandering zorgen. Maar vooral kunnen ze gedeeld worden. Om de Reizen naar Morgen-gedachte kracht bij te zetten, en om de Meetjeslandmagie te delen, introduceert de organisatie Weavy (door Marianne Schapmans), een vriendelijke chatbot die verhalen opvangt en ze omzet in een gedicht. Die gedichten kan je dan verder uitwisselen, om zo nieuwe verhalen tot stand te brengen.

Zelf aan de slag

Zin gekregen om mee naar morgen te reizen na het lezen van dit verslag? Sluit je ook aan bij het netwerk en laat je mee inspireren of deel jouw eigen verhaal met anderen.