Reizen naar Morgen Inspiratiedag en het netwerk aan het woord

In het prachtige Rubenskasteel in Elewijt verzamelden zich op 21 september 2023 tal van geëngageerde toerimseprofessionals. Het doel? Passie, kennis en ervaring delen om samen toe te werken naar een toerisme dat meerwaarde biedt voor alle betrokkenen. “Fijn om mensen te leren kennen die dezelfde kant op willen met toerisme.” Of zoals Els, van Horta Grand Café & Art Nouveau, het kort maar krachtig weet te verwoorden: “Netwerken werkt. Je vertelt dingen en je krijgt dingen terug.”

Om ervoor te zorgen dat iedereen mee was met het verhaal, begonnen we onze Inspiratiedag met een aantal plenaire sessies.

De dag werd op gang getrapt met een korte presentie door projectleider Willem De Graeve over Reizen naar Morgen en het netwerk, gevolgd door een warme oproep aan iedereen om lid te worden en het Reizen naar Morgen-charter te ondertekenen.

Ben De Vriendt verhelderde het Reizen naar Morgen-verhaal aan de hand van praktijkvoorbeelden. Rond een uur of elf genoten we van een kopje koffie, gepaard met veel praten en evenveel luisteren. Er was ruimte voor verbinding en er werden zaadjes gepland. Lees hier de presentatie over Reizen naar Morgen in de praktijk.

Vervolgens kregen we een voorstelling van Stories Unfold. Bekijk hier de presentatie. Matthias Ver Eecke, Chantal Boes en Seppe Cosyns vertelden over hoe dit project ontstond vanuit een ideologisch idee en uitgroeide tot een rijk concept binnen het prachtige Rubenskasteel. Eén locatie met een veelzijdig aanbod aan inspirerende activiteiten.

Inspirerende middag

Na een lichte lunch trapten we het middagprogramma af met kunstenaarskoppel Lars Senders en Tamara Esseling. Hoe ga je in dialoog met een plek? Hoe ontdek je de verhalen van bewoners? Hoe kom je er achter wat er precies leeft binnen een gemeenschap en wat hun belangen zijn? Het duo vertelde ons hoe zij in gesprek gingen met de omwonenden van het Rubenskasteel. Zo wisten zij Stories Unfold op de meest respectvolle mogelijke manier tot stand te laten komen. Ze leerden ons hoe je dichter bij de ziel van die eigenzinnige plekken, dichter bij de natuur en dichter bij elkaar komt.

Na hun inspirerende verhaal, mochten we de beentjes strekken. We kregen een historische rondleiding door het Rubenskasteel door een gids van lokale Heemkring De Semse. Met zijn prachtige verhalen, werden we even teruggeslingerd in de tijd.

Na deze tijdreis, genoten we van de bijdrage van auteur en illustrator, Dirk Huyge. Hij toonde ons zijn levenslange passie voor Rubens. Niet alleen in tekst, maar ook in prachtige beelden, o.a. met kunstwerken die hij zelf maakte.

Netwerk van de toekomst

Praten en luisteren. Zorgen delen, oplossingen creëren. Dit alles met één gezamenlijk doel: toerisme met meerwaarde voor alle betrokken partijen. De Reizen naar Morgen-community is meer dan een netwerk. We verbinden niet alleen, maar maken elkaar ook sterker. We legden daarom graag ons oor te luister bij een aantal deelnemers tijdens deze inspiratiesessie om te ontdekken wat hun drijfveren en verwachtingen zijn.

Willem De Graeve schetste wat Reizen naar Morgen inhoudt en waar we graag naartoe willen. “Reizen naar Morgen is een nieuwe visie op toerisme. In de plaats van zoals voorheen te streven naar ‘meer’, willen eigenlijk focussen op de creatie van ‘meerwaarde’ voor alle partijen die betrokken zijn bij toerisme. En dat zijn… Eén: de bezoeker. Twee: de ondernemer. Drie: de bewoner. En last but not least: de plek”, vertelt Willem. Herbekijk hier de presentatie.

“We merken dat als je een lokale gemeenschap kan doen floreren door samen te werken, dat het netwerk van kleinschalige authentieke belevingen het echte toeristische product maakt,” aldus Koen Craenen, toeristisch regiomanager van de Groene Gordel en ook beroepsmatig verbonden aan Toerisme Vlaams-Brabant.

Griet Van Bockstael, lector aan de PXL Hogeschool, vestigde er de aandacht op dat we willen weggaan van het massatoerisme, maar dat we niettemin de profit niet mogen vergeten. Een nieuwe vorm van toerisme moet voldoende kunnen opbrengen voor de toerismeprofessional, ook commercieel. Griet: “Ik geloof sterk in participatie, het zorgen voor draagkracht en het inzetten op verhalen.”

Als belangenorganisatie en lid van de Reizen naar Morgen-kerngroep wil Horeca Vlaanderen zich actief engageren om horeca en toerisme nog dichter naar mekaar te laten toegroeien binnen de nieuwe visie op toerisme. “Zo kunnen er fijne samenwerkingen ontstaan tussen ondernemers onderling, maar eveneens tussen ondernemers en burgers”, luidt het.

Jan De Bock van FairHospitality.coop, een coöperatieve in opstart die partner is van Fairbnb, legt de link tussen Reizen naar Morgen als totaalconcept en het model van de donuteconomie. “Ik was erg onder de indruk van het hele Reizen naar Morgen-gebeuren. Niet enkel het resultaat, maar ook het proces ernaartoe.”

Vanuit Visit Tongeren kwam Carolien Kersten als diensthoofd aan het woord. Als oudste stad in België beschikt Tongeren over een ruim en kwalitatief erfgoedaanbod. Carolien: “Het is onze missie om Tongeren verder te ontwikkelen als betekenisvolle bestemming, met respect voor de plek, de inwoners, de bezoekers en de ondernemers. Zo hebben we samen met Toerisme Vlaanderen een expertimenteel participatietraject opgezet met de lokale erfgoedgemeenschappen, ook wel plekhouders genoemd. Dankzij dit traject ben ik de schoonheid en het belang van hun werking nog meer gaan inzien, waardoor ik in de toekomst nauw hoop te kunnen blijven samenwerken met deze belangrijke doelgroep.”

Els Van Royen van Horta Grand Café & Art Nouveau zaal in Antwerpen haalt een voorbeeld van kruisbestuiving aan. “Tijdens de coronaperiode hebben wij onze zaal opengesteld voor de examens van studenten. Ik vond het erg boeiend om hen bij ons te laten kennismaken met een stukje geschiedenis,” aldus Els.

Dat Reizen naar Morgen een échte proeftuin is, weet Jessy Van Strydonck van Visit Antwerpen bijzonder te appreciëren. Ruben D’haeyere van Toerisme Oost-Vlaanderen is dan weer heel enthousiast om mensen met eenzelfde visie op toerisme te leren kennen. Tot slot noemt Sophie De Coninck van Logeren Vlaanderen vooral de verschillende insteken die er te ontdekken vallen in het netwerk als iets waardevol om mee te nemen van deze inspiratiedag.

Klaar voor de volgende?

En of je er nu wel of niet bij was. We zouden het fantastisch vinden je (terug) te zien op onze volgende Reizen naar Morgen-bijeenkomst op 7 november. Ontdek hier meer.