Community-based toerisme vol wederzijds respect

Duurzaam toerisme is op verschillende manieren in te vullen. ‘Community-based tourism’ is er alvast één van. Een toerismemodel waarbij de lokale bewoners bezoekers uitnodigen in hun gemeenschap om ze een kijkje te geven in hun cultuur en dagelijks leven.

Één van de richtlijnen voor community-based toerisme is om prioriteit te geven aan de behoeften en beperkingen van de community. En dat maakt deze manier van reizen niet alleen aangenaam voor de lokale bevolking, ook als bezoeker geniet je van een gemoedelijke sfeer, terwijl je ook nog eens bijdraagt aan de economie en de ontwikkeling van de ‘community’. Een belangrijk argument dus voor mensen die zich bewust zijn van hun sociale en ecologische verantwoordelijkheid en de gevolgen van hun reiskeuzes.

De gemeenschap bepaalt zelf wat relevant is en wat ze met bezoekers wil en kan delen. Zo leren mensen elkaar op een respectvolle manier kennen en begrijpen. Van rondleidingen tot ambachtsworkshops tot festivals. Er zijn enorm veel mogelijkheden. Met een beetje geluk mag je zelfs bij een gastgezin logeren.

Tips

Er zijn online een hoop platforms waarop community-based toerisme een plek heeft zoals fora, groepen op socialmediakanalen of zelfs reisbureaus gespecialiseerd in deze vorm van toerisme. Verbreed je horizon en kom terecht op prachtige plekken. We lieten ons alvast inspireren door de voorbeelden op de website van Food’n Road.

Fotografie: Milo Profi