Rob Hopkins

Transformatie vanuit de (verbeeldings)kracht van gemeenschappen

Rob Hopkins is de man achter het Transition Network, een beweging die ontstond in de Engelse stad Totnes en zich verspreidde over de hele wereld. Samen met zijn aanhangers pleit hij voor de totstandkoming van een veerkrachtige samenleving die gedreven wordt door de verbeeldingskracht en het toekomstgeloof van de gemeenschap. Sinds de oprichting in 2005 is Rob getuige geweest van verschillende initiatieven in meer dan 40 landen en heeft hij toezicht gehouden op de ontwikkeling van een reeks praktische hulpmiddelen die gemeenschappen kunnen ondersteunen bij het vormgeven van hun eigen toekomst.

Rob Hopkins inspireert ons niet alleen met tal van mooie voorbeelden van realisaties door gemeenschappen, maar toont ook hoe ondernemers in de toeristische sector kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de plek waar zij zakendoen en daar tegelijk de vruchten van kunnen plukken.

Creativiteitscrisis

In zijn uiteenzetting tijdens de Reizen naar Morgen-summit stelt Rob vast dat de huidige maatschappij voor twee grote uitdagingen staat. Enerzijds hebben we te maken met een klimaatcrisis waarin de CO2-uitstoot stijgt en we dit probleem snel – lees: beter gisteren dan morgen – moeten aanpakken. In zijn keynote stelt hij de vraag hoe we dit probleem naar ons eigen verhaal kunnen vertalen en hoe de toerismesector er zou uitzien als het de klimaatnoodtoestand afkondigt en hier ook naar zou handelen. Anderzijds legt hij uit dat ons creatief denken en onze verbeelding worden bedreigd. Angst en creativiteit zijn volgens Rob nauw met elkaar verbonden. Doordat we anno 2020 in een tijdperk leven waarin angst de bovenhand neemt, bevinden we ons in een creativiteitscrisis. De aanwezigheid van dat angstgevoel zorgt er namelijk voor dat we niet meer op een positieve, hoopvolle en optimistische manier naar de toekomst kunnen kijken.

Toerisme van de toekomst

Vanuit Rob Hopkins’ perspectief over transition is het net belangrijk om dit probleem met een positieve mindset te bekijken en na te denken over hoe we dit met beide handen kunnen aanpakken in plaats van te blijven doorgaan over hoe slecht de toekomst er voor ons uitziet. “De komende jaren moeten we ons energiek en creatief voelen, daarom is de what if-vraag ook de belangrijkste.” Rob laat zijn fantasie alvast de vrije loop en schetst hoe het toerisme er in 2030 kan uitzien. Door tal van hands-on voorbeelden te geven, laat hij ons zien wat er mogelijk is om een transition in gang te zetten.

Bekijk hier het filmpje met de ‘What if’-oefening van Rob Hopkins en ga er ook zelf eens mee aan de slag.

Iedereen verdient vakantie

Naar Rob Hopkins’ goede voorbeeld, ging het netwerk Vakantieparticipatie onlangs al aan de slag met Robs oefeningen. In een filmpje tonen ze hoe ze al volop dromen van een 2030 waar voor niemand nog een vakantiedrempel in de weg ligt. Daarvoor kijken ze naar tal van mooie initiatieven die vandaag de dag al bestaan, maar waar we allemaal nog meer van willen zien. Deze initiatieven zijn het levende bewijs dat een hoopvol toekomstbeeld echt werkelijkheid kan worden. Wil je meer weten over het toekomstbeeld van het netwerk Iedereen Verdient Vakantie, bekijk dan zeker het filmpje.

Geïnspireerd door Rob Hopkins’ visie op florerende gemeenschappen? Lees dan hieronder de booklet over zijn keynote waarin op een creatieve manier de key takeaways zijn gebundeld en tal van voorbeelden worden toegelicht.

Zin en tijd om Rob Hopkins’ volledige toekomstvisie te beluisteren? Bekijk dan hieronder de integrale video van zijn keynote tijdens de Reizen naar Morgen-summit op 12 en 13 september 2019 in Brugge.

Bekijk de presentatie Transformatie vanuit de (verbeeldings)kracht van gemeenschappen van Rob Hopkins hier.