Summit 2019: Reizen naar Morgen – Samen groeien (afgelopen)

Op 12 en 13 september 2019 vindt in Brugge ‘Travel to Tomorrow – Growing Forward Together’ plaats. Deze summit brengt ondernemers, opinie- en beleidsmakers en beleidsondersteuners samen rond prangende, hedendaagse vragen en uitdagingen in de sector van het toerisme. Een gevarieerde mix van keynotes, workshops, ervaringssessies en (digitale) interviews voedt elke deelnemer op interactieve wijze met inspiratie rond de transformerende kracht van toerisme en biedt nieuwe mogelijkheden om op professioneel en persoonlijk vlak te groeien. Vlaamse en internationale topsprekers koppelen het theoretische kader aan praktijkvoorbeelden en vraagstukken met een grote toeristische, maar ook brede maatschappelijke relevantie. Een must-visit evenement voor iedereen die op een innovatieve, duurzame manier wil meebouwen aan een future proof toerisme!

WHAT’S IN IT FOR YOU?

Boeiende gastsprekers, internationaal en uit Vlaanderen

Van thought leaders tot academici, van beleidsmakers- en ondersteuners tot ondernemers actief in de dagdagelijkse praktijk. ‘Travel to Tomorrow’ brengt gevestigde namen en nieuwe gezichten in de toeristische industrie samen op een uniek event, zorgvuldig begeleid door auteur en change agent Anna Pollock (Conscious Travel) en gastheer Michel Vandendriessche (Gedelegeerd Bestuurder, Pasar). Andrea Croonenberghs treedt op als moderator.

Anna Pollock
Michel Vandendriessche

Inspirerende praktijkvoorbeelden en succescases

‘Travel to Tomorrow’ biedt meer dan een theoretisch toeristisch denkmodel. Hedendaagse vraagstukken in het kader van het toekomstbeeld krijgen antwoorden vanuit verschillende hoeken. Organisaties, bedrijven en gemeenschappen lichten toe hoe zij in de praktijk experimenteren rond diverse vormen van futureproof toerisme die de lokale communities en hun plek doen floreren. Zo gaan we onder meer aan de slag met de activiteiten die naar aanleiding van de herdenking van WOI ontwikkeld werden in Vlaanderen en tonen we aan hoe een (cultuur-)toeristische benadering een veel bredere maatschappelijke relevantie kan hebben.

rnm-walvis

Waardevolle connecties met de brede sector

Toerisme is meer dan ooit een interdisciplinair gegeven. De ‘Travel to Tomorrow’-summit biedt kansen om te connecteren met mensen uit verschillende sectoren. Verruim je blik en laat je inspireren door de verrassende invalshoeken, vragen en oplossingen van de andere deelnemers en smeed samen nieuwe toekomstplannen.

Bekijk de aanwezigheidslijst om te zien met wie jij ter plaatse over de toekomst van het toerisme kan spreken.

Interactieve werksessies en atypische activiteiten

Meer dan keynotes op het programma van deze summit, met een inspiratiesessies, workshops en lokale activiteiten. We creëren onverwachte contexten om met een frisse blik in dialoog te treden met elke deelnemer. Bij de workshops gaan we dieper in op topics als ondernemen, mobiliteit, evenementen, congressen, logies, inclusiviteit, verhalen en florerende gemeenschappen.

Beleidsmakers

Vlaamse beleidsmakers aan het woord

Wat betekent het evenwicht tussen bezoekers, bewoners, ondernemers en de waarde van de plek die ze delen op beleidsniveau? Verschillende Vlaamse beleidsmakers delen op de Reizen naar Morgen-summit hun visie op de toekomst van het toerisme. Benieuwd om te ontdekken welk vernieuwd toeristisch beleid de verschillende steden en gemeenten willen voeren, waarom en hoe ze dat doen en welke tips en interessante voorbeelden daarbij een leidraad kunnen vormen? Deze burgemeesters en schepenen vertellen het je graag.

Meer over Toerisme Transformeert

De beleving van reizen verandert reizigers, plaatsen die ze bezoeken, mensen en lokale gemeenschappen die deze plekken ‘maken’ en bewonen. Toerisme is dus meer dan economie. Dat ‘meer’ willen we onderzoeken en vormgeven in het traject ‘Toerisme Transformeert’. Hoe kunnen we dat ‘meer’ stimuleren opdat alle betrokkenen binnen het toeristisch systeem hier maximaal voordeel uit halen? Alle activiteiten die in het kader van dit traject plaatsvinden brengen we samen onder de koepel ‘Travel to Tomorrow’, waarvan de summit op 12 en 13 september 2019 in Brugge een van de hoogtepunten is.

Christof Lataire

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wanneer?

Donderdag 12 – vrijdag 13 september 2019.

Waar?

Kapucijnenkerk, Klokstraat, 8000 Brugge. (bekijk op Google Maps)
Sint-Godelieveabdij, Boeveriestraat 41, 8000 Brugge. (bekijk op Google Maps)
Belfort van Brugge, Markt 7, 8000 Brugge. (bekijk op Google Maps)

 • De plenaire sessies vinden plaats in de Kapucijnenkerk. Het onthaal, de lunch en de workshops staan gepland in de Sint-Godelieveabdij. Beide locaties liggen schuin tegenover elkaar in dezelfde straat op 90 meter wandelafstand. Het avondprogramma start aan het Belfort en sluit af in de Sint-Godelieveabdij.
 • De locaties zijn gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, dus de auto laat je best thuis. Wij zorgen voor een warm welkom aan het station.
 • Kom je toch met de wagen? Ga naar onze Group Carpool om een plaatsje te zoeken of aan te bieden!
 • Heb je vragen over de toegankelijkheid van dit evenement? Stuur dan een e-mail naar toerismetransformeert@toerismevlaanderen.be.

Deelnemen?

De inschrijvingen voor de Reizen naar Morgen-summit zijn intussen afgesloten.

Gelukkig kan je de summit ook volledig online volgen via de livestream op https://youtube.com/user/toerismevla

ttm_website

PROGRAMMA

Op de Reizen naar Morgen-summit presenteren we een line-up van inspirerende sprekers die met keynotes en workshops de verschillende aspecten van de transformerende kracht van toerisme zullen belichten. Je kan het programma hier als pdf bekijken.

Donderdag 12 september 2019

8u00 – 9u00: Welkom aan het station van Brugge, gevolgd door een belevingswandeling in groep naar de eventlocatie.

9u15 – 10u00: Reizen naar Morgen – Waarom we de toekomst van het toerisme herdenken? (gastvrouw Anna Pollock en gastheer Michel Vandendriessche, samen met de Brugse Schepen voor Toerisme Philip Pierins en moderator Andrea Croonenberghs).

10u00−11u00: Van gezamenlijk voordeel tot kwalitatieve groei. Toerisme als katalysator voor de regeneratieve ontwikkeling van plaatsen – Keynote door Daniel Wahl (auteur van Designing Regenerative Cultures).

11u00−12u30: Aan de slag met Reizen naar Morgen

 • Inspirerende praktijkvoorbeelden in Vlaanderen en de rest van de wereld
 • Vlaamse beleidsmakers aan het woord: Carla Pantens (schepen van toerisme van Brasschaat), Bram Van Braeckevelt (schepen van toerisme van Gent), Brigitte Vanhoutte (schepen van toerisme van Ronse), Marino Keulen (burgemeester van Lanaken), Mohamed Ridouani (burgemeester van Leuven) en Dirk De fauw (burgemeester van Brugge).
 • Peter De Wilde (Toerisme Vlaanderen) over de toekomst van het toerisme.

12u30 – 13u30: Lunch

13u30 – 13u45: Jan Jambon aan het woord.

13u45 − 14u30: Bouwen aan een florerend toerisme: waarom, wat en hoe? – Michelle Holliday (auteur van The Age of Thrivability).

14u30 − 16u00Anders denken, anders handelen– Workshops (sessie vrij te kiezen):

 • Mobiliteit
 • Wegwerken van drempels
 • Evenementen
 • Congressen
 • Onderzoeken en meten
 • Logies
 • Krachtige verhalen en toeristische producten, belevingen en diensten
 • Ondernemers en investeerders
 • Ontmoetingen tussen bewoners en bezoekers

16u15 − 17u00: Transformatie vanuit de (verbeeldings)kracht van gemeenschappen – Rob Hopkins (auteur en vertegenwoordiger van TransitionNetwork.org).

17u00 – 17u30: Slotbeschouwing

Daniel Christian Wahl (auteur van Designing Regenerative Cultures)
Peter De Wilde, CEO Toerisme Vlaanderen
Michelle Holliday (auteur van The Age of Thrivability)
Rob Hopkins (auteur en vertegenwoordiger van TransitionNetwork.org)
Van Acker, P. (2018, 18 maart). Kapucijnenkerk, Brugge.

Donderdagavond 12 september

Inspirerend netwerkdiner in de stad Brugge met slotconcert van Wannes Cappelle.

 • 18u45: Welkom aan het Belfort door de stad Brugge met burgemeester Dirk De fauw en schepen van toerisme Philip Pierins.
 • 19u30 − 21u30: Interactieve sessies met collega’s en key opinion leaders uit de toeristische sector op unieke locaties doorheen de stad Brugge. Tijdens deze belevingsmomenten in kleinere groepjes zorgen we voor een themadiner, een vleugje cultuur en voldoende mogelijkheden om te netwerken en met elkaar in gesprek te treden.
 • 21u30 − 22u30: Slotconcert van singer-songwriter Wannes Cappelle op een bijzondere locatie.
 • 22u30: Afsluitende drink

Deelnemers aan de tweedaagse summit zijn automatisch geregistreerd voor het avondprogramma.

Vrijdag 13 september 2019

7u30 – 8u30: Urban Run: rustige, sportieve jogging in het centrum van Brugge.

9u30 − 10u00: Welkom – Hoogtepunten, Q&A en conclusies (gastvrouw Anna Pollock en gastheer Michel Vandendriessche).

10u00 − 11u15: Case Study: Flanders Fields – ‘100 jaar Groote Oorlog’: Herdenkingstoerisme en het evenwicht tussen bezoekers, bewoners, ondernemers en de overheid

11u15 – 11u45: Pauze

11u45 − 12u30: Case Study: La Biomista in Genk – Het toerisme van de toekomst: een site met internationale uitstraling met respect voor de lokale bewoners en ondernemers. Reportage met Koen Vanmechelen, toegelicht door burgemeester Wim Dries.

12u30 – 13u30: Lunch

13u30 − 15u00: Anders denken, anders handelen- Workshops (sessie vrij te kiezen):

 • Mobiliteit
 • Drempels verlagen door authentiek gastheerschap
 • Evenementen
 • Congressen
 • Onderzoeken en meten
 • Logies
 • Krachtige verhalen en toeristische producten, belevingen en diensten
 • Ondernemers en investeerders
 • Ontmoetingen tussen bewoners en bezoekers

15u15 − 16u00: De uitdaging van snelle verandering – Kunnen we tijdig de transitie maken naar een nieuw economisch model? – Andrew Simms.

16u00 – 16u30 uur: Slotbeschouwing

16u30 – 17u15: Napraten bij een drankje.

Andrew Simms (auteur van Cancel the Apocalypse: The New Path to Prosperity, & Economics – A Crash Course)
Vanderhispallie, E. (2009, 13 september). Sint-Godelieveabdij, Brugge.