Reizen in Vlaanderen, logeren in mogelijkheden

Een gezellige cottage, een moderne villa aan de bosrand, glamping of een back to basics-boomhut: ons land barst van logies die op geheel eigen wijze hun gasten een totaalbeleving bezorgen. Voor inspiratie en ondersteuning kunnen ze onder meer terecht bij Logeren In Vlaanderen.

 

Het herontdekken van een overvloed aan mogelijkheden

Logies in vijf Vlaamse provincies vinden bij Logeren In Vlaanderen onderdak in de vorm van begeleiding en ondersteuning om van hun plek de meest gastvrije te maken. Naast belangenverdediging is promotie voeren een belangrijke focus van Logeren In Vlaanderen. Dat doet de organisatie onder de welbekende naam Vlaanderen Vakantieland. Een andere tak bestaat uit ondersteuning op het vlak van marketing – voornamelijk voor kleinere logies. “We proberen zoveel mogelijk complementair te zijn aan wat de provincies zelf al voorzien”, zegt Sophie De Coninck, teammanager en woordvoerder. “Wat wij aanbieden voor logies gebeurt volledig in het kader van professionalisering en het vermarkten van de uitbatingen. Dat doen we via opleidingen, maar ook webinars, studiedagen met workshops, momenten waarbij men bij elkaar inspiratie kan opdoen, enzovoort.”

Connectie is een belangrijk onderdeel binnen de visie van Reizen naar Morgen. Om daar een concrete invulling aan te geven, is er voldoende bewustwording nodig, meent Sophie. Ze duidt dit met de analogie van een cursus basiskooktechnieken. “Na ettelijke jaren koken krijg je de basisvaardigheden als het ware in de vingers. Er ontstaat een zekere vanzelfsprekendheid. Eenmaal je nog eens bewust aan de slag gaat met deze gekende technieken, besef je opnieuw hoeveel verschillende mogelijkheden er werkelijk zijn.” De visie van Reizen naar Morgen – werken met wat de regio te bieden heeft, met respect voor de omgeving – is heel logisch. Net daardoor blijft het mogelijk onderbelicht, duidt Sophie verder. “Logies, horeca, speciaalzaken, andere toeristische aanbieders… Alles wat lokaal is, lijkt bijna een evidentie. Dan verlies je uit het oog wat een plek te bieden heeft. Dat is zoals de pracht van je eigen stad niet meer kunnen zien. Een netwerk als dat van Reizen naar Morgen brengt dit nog eens écht onder de aandacht. Je ziet opnieuw de vele mogelijkheden op het vlak van logeren, attracties, ontdekken… Wat vind je in de regio en wat kan je er allemaal mee doen?”

Een duurzame visie concretiseren en best practices tonen

Logeren in Vlaanderen lanceerde in het najaar een nieuwe website. Meteen het perfecte moment om samenwerkingen in de kijker te zetten, zoals die met Bart Vermeulen van Riebedebie – eveneens lid van de Reizen naar Morgen-kerngroep. “Logies konden al materiaal van Ribbedebie bestellen en ter beschikking stellen voor hun gasten, maar nu is er ook een integratie op onze website. En omgekeerd. We leggen dus letterlijk linken.” Ook een samenwerking met Toerisme voor Allen staat in de steigers. “Dat je ideeën of plannen moet concretiseren was de grootste bewustwording binnen ons Reizen naar Morgen-traject. Er gebeurt al zoveel op een min of meer natuurlijke manier, waarom zouden we dat niet expliciet maken? We mogen niet vergeten om wat werkt en wat meer aandacht verdient in de etalage te zetten.”

Binnen Reizen naar Morgen is ‘duurzaamheid’ of ‘duurzaam toerisme’ een belangrijk kernbegrip. Een dat Logeren In Vlaanderen met plezier wil onderlijnen. Ze delen dit op in ecologisch, economisch en sociaal duurzaam toerisme. “In eerste instantie denken logies vooral aan ecologische duurzaamheid”, aldus Sophie. “Denk aan het Green Key-verhaal. Veel uitbaters doen hun best om dit internationale label te behalen of ze volgen op zijn minst het traject. Het economische, daarvoor zorgt het Reizen naar Morgen-netwerk, met de verankering van de verschillende lokale actoren.”

Een totaalbeleving, gestoeld op het sociale aspect
 

Het sociaal duurzaam toerisme is een vertakking die volgens Sophie nog niet overal prominent op de agenda staat. Al komt daar stilaan verandering in. “Een groot deel van de logiesuitbaters probeert op hun eigen manier een steentje bij te dragen. Dat gaat bijvoorbeeld over fietsen gratis aanbieden, of zaken die in een andere context betalend zouden zijn. Je hebt ook uitbaters die werken aan ‘toegankelijkheid’ door het ondersteunen van mensen die fysiotherapie nodig hebben, of rekening houden met voedselallergieën. Zo kan je een lokaal restaurant aangepaste maaltijden laten leveren, of regel je een fysiotherapeut in de buurt die de nodige behandelingen kan geven. Zo zijn er tal van invullingen mogelijk.” Bijvoorbeeld werken met streekproducten van lokale leveranciers voor het ontbijt of in andere maaltijden, of het maken van arrangementen i.s.m. lokale attracties of events. “Zo vloeit elke euro die besteed wordt terug naar de gemeenschap in de vorm van bijvoorbeeld de tewerkstelling van een winkelbediende in die lokale shop met streekproducten.”

Voor Logeren in Vlaanderen is het sociale aspect de connectie die de organisatie met zijn logies voelt. Een sentiment dat zich doortrekt tot bij de gasten die op zoek gaan naar een thuis weg van huis. Sophie omschrijft hun aangesloten logies van het Vlaanderen Vakantieland-netwerk dan ook als geboren gastheren en -vrouwen, in hart en nieren. “Wat mij opvalt, is het plezier en de oprechtheid waarmee onze logiesuitbaters mensen ontvangen en in de watten leggen. Die passie en drive om anderen een goed gevoel en een topbeleving mee te geven, dat is fantastisch om te zien.”

Sophie De Coninck maakt met Logeren In Vlaanderen deel uit van de Kerngroep Reizen naar Morgen. Hier lees je meer over dit engagement.