,

YUST Housing

In maart 2019 opende YUST, ofwel ‘Young Urban Style’, de deuren in de Antwerpse Harmoniewijk. Dit innovatieve project in een voormalige telefoonfabriek combineert co-housing met een ho(s)tel, co-workingplekken, eventlocatie en een restaurant.

Vrijheid onder de vorm van flexibiliteit

Het idee voor YUST komt van Stéphane Verbeeck, de CEO van projectontwikkelaar Gands Group. In het vastgoed is er momenteel een tendens naar ‘massaproductie’ van kleine appartementjes waardoor de huurmarkt verzadigd geraakt. 70% van de kopers koopt vandaag namelijk een appartement als investering om te verhuren. Gands Group heeft ervaring met verschillende types woonprojecten en zij zagen het potentieel om appartementen met diensten aan te bieden aan jonge starters. Millenials willen graag flexibel wonen in de stad, en zich niet meteen settelen op jonge leeftijd. En ze zijn fan van de deeleconomie, waarbij ze niet alles meteen zelf willen bezitten. Na grondig marktonderzoek, brainstorms en panelgesprekken met o.a. de hotelsector werd het unieke YUST concept uitgewerkt.

Vier-in-een: co-housing + hotel + hostel + restaurant

Het woonproject van 7.500 m2 omvat 75 stijlvolle gemeubelde appartementen die je kan huren van een maand tot een jaar. Elk appartement is voorzien van een uitgeruste keuken, bedlinnen en alle mod cons (airco, televisie, wifi etc.). Bewoners kunnen gebruik maken van het dakterras, de poetsdienst, deelfietsen, fitnessruimte, een co-workingspace en een wasserijservice. Om dit uitgebreide dienstenpakket rendabel te kunnen aanbieden en flexibele overnachtingen van een dag tot een jaar mogelijk te maken, bevindt zich op de eerste verdieping van het pand een hotelgedeelte. Hier kunnen gasten kiezen uit een bed in een ‘dorm’, een familiekamer, een 2-persoonskamer of een suite. In totaal vind je er 25 kamers, goed voor 132 bedden.

YUST talk to strangers

Het gelijkvloers van YUST is opgedeeld in een privatief en een publiek gedeelte. Gasten hebben toegang tot een lobby met reception desk, een keuken, werkplekken en vergaderzaal. Ze kunnen ook gebruik maken van de deelfietsen en de Poppy deelauto’s die buiten aan de laadpalen klaarstaan. Het publieke deel omvat een restaurant met food sharing menu, een expositieruimte voor lokale kunstenaars en een pop-up event space. YUST wilt het gemeenschapsgevoel stimuleren en de rol van event manager is dan ook cruciaal binnen het team. Het programma gaat van lezingen door keynote sprekers tot yogalessen, de maandelijkse zondagse brunch en filmavonden. De waaier aan activiteiten wordt druk bijgewoond door gasten en buurtbewoners. YUST’s missie om sociaal isolement op een atypische manier tegen te gaan is dus geslaagd.

Het perfecte plaatje

Het industriële pand waar YUST een thuis in kreeg werd door POLO Architects getransformeerd. Er kwam een staalconstructie bovenop het historische gebouw waardoor er een interessant licht- en schaduwspel ontstaat. Het gezellige interieur werd in nauwe samenwerking met het YUST-team bepaald en is een mix van vintage en design. Denk aan terrazzo vloeren, marmeren tafels, houten kasten en speciaal ontworpen elementen door deco-duo Stephanie Parein en Caroline De Cuyper. Bovendien werd ook aan de ecologische voetafdruk gedacht: de zonnepanelen en de LG-batterij op het dak leveren energie voor de Poppy-laadpalen en een aantal stopcontacten in het gebouw. Als eerste hotelproject in België werken ze ook samen met TakeAir, een start-up uit Gent, die de luchtkwaliteit in gebouwen verbeterd. Dit doen ze door goede micro-organismen in ventilatie te brengen.

Co-housing keten

YUST droomt ervan om door te groeien tot een Europese keten die co-housing aanbiedt. Met een membership zou je dan als bewoner in verschillende projecten kunnen verblijven. Een maand wonen in Antwerpen en vervolgens je koffers inpakken voor een maandje Amsterdam. De eerste stappen naar een YUST-netwerk zijn al gezet, met de geplande openingen in Luik en Brussel in 2021. Het project werd recent genomineerd als Best Concept voor een Hospitality ON award, het bewijs dat het vernieuwende idee dat aan de basis ligt een mooie toekomst tegemoet gaat.

YUST, Coverliersstraat 2, 2600 Antwerpen
Website | Instagram | Facebook

Dit artikel komt uit de brochure ‘10 inspirerende logies van de toekomst’.

Deel dit artikel