Vlaanderen en Schotland hernieuwen toerismepact

Toerisme Vlaanderen en VisitScotland, de toerismeorganisaties van Vlaanderen en Schotland, hebben een vernieuwde samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Beide organisaties engageren zich om hun respectievelijke toeristische bestemmingen op een verantwoorde manier verder te ontwikkelen. De toeristische visie ‘Reizen naar Morgen’ van Toerisme Vlaanderen en de strategie ‘Responsible Travel’ van VisitScotland die dezelfde waarden delen, vormen het kompas.

Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen, en Malcolm Roughead, Chief Executive van VisitScotland zetten hun handtekening onder de vernieuwde samenwerking in de National Gallery of Scotland in Edinburgh, waar een permanente tentoonstelling van Vlaamse kunst te zien is in onlangs geopende nieuwe galerijen. Beide toerismeorganisaties werken al sinds 2017 goed samen en delen de ambitie om bestemmingen van wereldklasse uit te bouwen en te streven naar plekken die aangenaam zijn om in te leven, te werken en te bezoeken.

Schotland en Vlaanderen hebben een lange gedeelde geschiedenis, van Schotland dat wol leverde aan wevers in de Middeleeuwen tot Vlaamse immigranten die hun stempel drukten op de Schotse taal en plaatsnamen. Gedurende honderden jaren is de relatie tussen de 2 bestemmingen gegroeid door handel, cultuur, ambacht, onderwijs en diplomatie. De afgelopen jaren traden Vlaamse artiesten regelmatig op in Schotland, onder meer op het Edinburgh Festival Fringe, en er bestaan sterke banden tussen universiteiten uit beide regio’s.

Zuhal Demir, Vlaams minister van Toerisme:

Schotland en Vlaanderen hebben veel met elkaar gemeen en hebben uitstekende relaties. We delen tevens dezelfde visie rond toerisme en ben dan ook verheugd dat we onze intensieve samenwerking verder zetten. De expertise-deling en samenwerking zal ervoor zorgen dat beide regio’s topregio’s binnen Europa blijven op toeristisch gebied.

Richard Lochhead, minister van Kleine Bedrijven, Innovatie, Toerisme en Handel:

VisitScotland’s voortdurende betrokkenheid bij onze Europese tegenhangers, om Schotland beter te profileren en best practices uit te wisselen voor wederzijds voordeel, is zeer welkom. Deze hernieuwde verbintenis tussen VisitScotland en Toerisme Vlaanderen zal beide organisaties de kans blijven bieden om te werken aan een gedeelde ambitie om economisch, ecologisch en sociaal duurzame bestemmingen te zijn. Het zal de reeds nauwe relaties tussen Vlaanderen en Schotland op het gebied van erfgoed, cultuur en kunst versterken en uitbreiden en het mogelijk maken om expertise te delen, samen te werken en te leren om verder te bouwen aan een cultuur van inclusief en verantwoord toerisme.

De nieuwe overeenkomst rond toerisme biedt een praktisch kader voor discussie, inzicht en uitwisseling op een manier die de doelstellingen van beide bestemmingen dient.

De samenwerking tussen de 2 toerismeorganisaties heeft in het verleden al mooie resultaten opgeleverd op het gebied van inclusief en sociaal toerisme en de organisatie van topevenementen. Schotland profiteerde van de expertise van Vlaanderen over sociaal toerisme bij de lancering en uitvoering van de ScotSpirit Breaks, naar het voorbeeld van de Vlaamse werking rond ‘Iedereen verdient vakantie’. VisitScotland van zijn kant stelde zijn wereldwijd erkende evenementenexpertise ter beschikking bij de oprichting van EventFlanders.

Evenementen en inclusief toerisme blijven dus zeker deel uitmaken van de vernieuwde overeenkomst, maar daarnaast zijn er ook nieuwe en belangrijke aandachtspunten zoals het meten van ‘florerende bestemmingen’ en het CO2-neutraal maken van toerisme.

Malcolm Roughead, CEO van VisitScotland :

Onze visie op verantwoorde groei in toerisme betekent dat we zowel binnen Schotland als daarbuiten moeten kijken. Internationale partnerschappen zijn belangrijk. Ze stellen ons niet alleen in staat om best practices uit te wisselen en van anderen te leren over onze toeristische prioriteiten, maar ook om ons werk en dat van de toeristische sector in Schotland onder de aandacht te brengen. We zijn verheugd om onze samenwerking met Toerisme Vlaanderen te hernieuwen en te versterken met de ondertekening van dit Memorandum of Understanding en zo verder te bouwen op onze gedeelde focus dat toerisme voordelen biedt voor zowel de economie als de gemeenschappen.

Later deze maand staat al een concrete uitwisseling tussen Toerisme Vlaanderen en VisitScotland op het programma in Glasgow. De leden van beide organisaties zullen er elkaar ontmoeten op de Host Cities-conferentie om de strategie voor toekomstige evenementen, impactmeting, duurzaamheid en mogelijke toekomstige samenwerkingen te bespreken.

Zowel Schotland als Vlaanderen zijn gastheer van UCI Wereldkampioenschappen wielrennen, terwijl Schotland volgend jaar ook de Wereldkampioenschappen atletiek in Glasgow zal organiseren, die dan weer dit jaar in Antwerpen hebben plaatsgevonden. Heel veel stof tot kennisuitwisseling dus!

‘Reizen naar morgen’ of werken aan ’Responsible tourism’ zoals onze Schotse collega’s dit noemen, doe je niet alleen. We bouwen aan een inclusief toerisme, aan een toekomst zonder koolstofuitstoot, aan een top evenementenbeleid en aan het meten van de impact van toerisme samen met onze Vlaamse partners, maar ook met internationale topspelers zoals VisitScotland. Ik ben dankbaar voor de resultaten van deze vruchtbare samenwerking en kijk uit naar het vervolg van dit verhaal!

Peter De Wilde – CEO Toerisme Vlaanderen