Panelgesprek met Camping Houtum, Ferme NeElke en gast-vrij

Tijdens het afgelopen netwerkmoment bij Hidrodoe vertelden drie inspirerende ondernemers wat Reizen naar Morgen voor hen betekent. Ze spraken openhartig over hun ervaringen en de uitdagingen die ze tegenkwamen. Ook hoe ze met creativiteit en daadkracht nieuwe wegen inslaan om de lokale betrokkenheid en de positieve kracht va toerisme te versterken, kwam aan bod. Het werd een sessie vol verhalen over kansen grijpen, verbinding zoeken en samen groeien — met bezoekers, bewoners en lokale ondernemers.

Vic Van Eyck vertelde over Camping Houtum, Neel Van Hecken nam het publiek mee in zijn Ferme NeElke en Geert Goffin liet ons kennismaken met Vakantiewoningen Gast-vrij. Wat deze ondernemers in elk geval verbindt, is hun gedeelde ambitie om iets neer te zetten dat verder reikt dan logies alleen. Het gaat om het creëren van plekken waar mensen thuiskomen, even stilstaan en iets meenemen dat bijblijft.

Neel Van Hecken – Ferme NeElke

‘Beesten buiten, feesten binnen’, dat is waar Neel met Ferme NeElke voluit voor gaat. Neel is pas sinds een jaar voltijds actief in de landbouw. Zijn missie is om een duurzame toekomst mee vorm te geven. “Mijn grootouders zeiden altijd: het mooiste aan op reis gaan, is thuiskomen. En dat gevoel wil ik hier meegeven. Ik ben graag thuis, omdat mijn dieren er zijn.”

Ferme NeElke slaat een brug tussen twee werelden: landbouw en recreatie, met duurzaamheid als rode draad. Op het erf vind je onder andere melkvee, schapen en kippen. Neel werkte een erfgoedverhaal uit met authentieke, streekgebonden dierenrassen zoals het Kempisch rund, de Kempische geit en het Kempens schaap, waarvoor hij het label ‘Erfgoedhof’ kreeg. Dankzij samenwerkingen met o.a. het Agentschap voor Natuur en Bos worden zijn dieren ingezet voor begrazingsopdrachten in natuurgebieden binnen een straal van 15 km. Die verschraling van het landschap stimuleert biodiversiteit.

Door het succes van deze natuurinclusieve aanpak blijven de stallen vaker leeg – en precies daar ontstaat ruimte voor nieuwe initiatieven. “We spelen in op het idee van ‘Tiny gaat naar de boerderij’ en willen het totaalplaatje tonen, ook binnen een actieve landbouwcontext. Gasten moeten zich hier ook echt thuis voelen”, vertelt Neel. Die visie vertaalt zich in creatieve belevingen op het erf, zoals kippenwagens, ezelwandelingen en picknickformules.
 

Neel

Vic Van Eyck – Camping Houtum

Camping Houtum is een plek waar generaties en verhalen in elkaar haken. De grond waarop nu tenten worden opgezet en kinderen verjaardagen vieren, werd ooit bewerkt door Vic’s betovergrootvader. De oude boerderijgebouwen en bomen zijn gebleven, maar de invulling is met de tijd meegegroeid. Naast vaste staanplaatsen en toeristische kampeerplekken is er ook een feestzaal, een binnen- en buitenspeeltuin én ruimte voor nieuwe ideeën.

Maar het verhaal van Camping Houtum stopt niet bij logies. Zo ontstond er uit een praktische vraag — "Waar kunnen we de reuzenpompoenen zien?" — een sociaal project. De streek rond Camping Houtum stond namelijk al langer bekend om zijn reuzenpompoenen, en die nieuwsgierigheid leidde tot een samenwerking met een vzw en leerlingen uit het buitengewoon onderwijs. Samen legden ze een pompoenenveld aan op de camping. “Plots zijn wij de camping met het pompoenenveld waar onze gasten eindelijk reuzenpompoenen kunnen bekijken”, lacht Vic.

Ook de link met de Kleine Nete geeft de plek extra betekenis. Via het project Kleine Netemomenten, een initiatief gesteund door Toerisme Provincie Antwerpen, worden plekken langs de rivier in de kijker gezet die uitnodigen tot rust, ontmoeting en verbondenheid met het landschap. Zo werkt Vic actief mee aan het versterken van dat landelijke karakter.

Voor Vic betekent Reizen naar Morgen meer dan mooie intenties op papier. “Je denkt eerst: dat is iets voor overheden. Maar als je goed kijkt, zie je dat veel ondernemers hier al mee bezig zijn — zonder het altijd te benoemen.” De kunst zit ‘m in dat zichtbaar maken, in laten zien hoe gastvrijheid hand in hand kan gaan met zorg, verbondenheid en streekverankering. En precies daarin vindt Vic zijn motivatie.

Vic Van Eyck

Geert Goffin – Vakantiewoningen gast-vrij

Wat als een huis meer is dan bakstenen en het een plek wordt die iets in beweging zet — in jezelf en in anderen? Zo begon het voor Geert, met een eigenhandig gebouwd strobalenhuis. Vanuit overtuiging en het verlangen om vakantie om een andere manier te benaderen: trager, menselijker, huiselijker. Met StroEnzo, ZusEnzo en later VillaEnzo, bouwde ze stap voor stap aan plekken waar mensen zich écht thuis kunnen voelen.

De inspiratie vond ze in Denemarken: eenvoud, warmte, een kaarsje aan, een dekentje binnen handbereik. Geen strak design, maar ruimtes vol ziel. Ze bracht dat gevoel naar haar vakantiehuizen, waar boeken en speelgoed mogen rondzwerven en een goed gesprek aan de keukentafel vanzelf ontstaat.

Ook in Zuid-Frankrijk vond ze dat gevoel. In het dorpje Moustiers – met amper 600 inwoners – kochten ze na een week al een huis. Binnen de kortste keren waren Geert en haar partner niet langer Geert en Hein, maar Gigi en Henri. Een natuurlijk soort thuiskomen. Ze legde de verhalen van lokale ambachtslui vast op beeld en maakte er een zwart-wit mapje van dat elke gast meekrijgt. Als tastbare herinnering, als uitnodiging tot verbinding.

Want voor Geert is reizen meer dan zich verplaatsen. Het is een ontmoeting, een uitwisseling. Dat probeert ze ook tastbaar te maken in eigen land, met kleine attenties, eigen krantjes vol lokale tips en altijd dat warme welkom. Die manier van denken ademt het DNA van Reizen naar Morgen, waar ze van bij het begin bij betrokken is. Niet vanuit ambitie, maar vanuit overtuiging. Omdat net in het kleine, het persoonlijke en het duurzame ontstaat.

Geert

De ondernemers tonen concreet hoe ze op hun eigen manier invulling geven aan Reizen naar Morgen. Hun aanpak laat zien dat toerisme ook lokaal verschil kan maken. 

Benieuwd naar meer inzichten? Bezoek de eventpagina voor foto's en andere artikels over dit evenement.