Bouw mee aan het herdenkings-toerisme van morgen (afgelopen)

Museum at the Yser

Op 23 februari organiseren Westtoer en het Reizen naar Morgen-netwerk een expertisedag in Diksmuide.

Tussen 2014 en 2018 stond de Westhoek in het midden van de aandacht naar aanleiding van de eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het kader van Toerisme+, wat stoelt op de principes van Reizen naar Morgen, bood toen waardevolle handvaten voor een ethisch en meerstemmig herdenkingstoerisme. Ondertussen, meer dan 5 jaar later, blijft de Westhoek een unieke plek in Vlaanderen, waarbij het herdenkingstoerisme een vaste waarde zal blijven.

Maar hoe zorg je ervoor dat dit verhaal een meerwaarde blijft voor bezoeker, bewoner en ondernemer wanneer de afstand in tijd steeds groter wordt en, naarmate de tijd verstrijkt, ook de emotionele verbondenheid kleiner? Hoe vertalen we de historische verantwoordelijkheid als herdenkingslandschap en de ziel van de plek naar vandaag en de toekomst? Het verhaal is eigen aan de Westhoek, maar hoe vertalen we dit eigenaarschap toeristisch?

Verwacht je aan een dag waar je jouw expertise kan delen en je vanuit de principes van Reizen naar Morgen meebouwt aan het herdenkingstoerisme van morgen. Intussen word je getrakteerd op het onwaarschijnlijke uitzicht op de Westhoek vanuit een zeer bijzondere locatie: het Museum aan de IIzer in Diksmuide.

Dagprogramma:

  • 10.00 – 13.00 uur: brainstorm en expertise-uitwisseling
  • 13.00 – 14.00: broodjeslunch
  • aansluitend bezoek mogelijk aan de Ijzertoren en Dodengang (op wandelafstand)

Datum: vrijdag 23 februari 2024

Plaats: Museum aan de Ijzer, IJzerdijk 49, 8600 Diksmuide

Deelnemers: Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Heb je interesse om mee te bouwen aan het herdenkingstoerisme van morgen, stel je dan uiterlijk 7 februari kandidaat via het inschrijfformulier voor deze expertisedag. Ten laatste op 9 februari laten we weten of je kan deelnemen.