Op bezoek in Nationaal Park Hoge Kempen

Dichte bossen, uitgestrekte velden, kabbelende rivieren en beekjes. Ook in Vlaanderen hebben we prachtige landschappen. Een natuur die inspireert, charmeert en transformeert heeft een impact op het floreren van een bestemming. En er is geen betere plek die dit bewijst dan ons prachtige Limburg.

Nationaal Park Hoge Kempen

Met zijn 120 vierkante kilometer aan groen valt het Nationaal Park Hoge Kempen een groot natuurgebied te noemen. Dit nationale park in België ontstond toen de steenkoolmijnen eind vorige eeuw moesten sluiten en er een nieuwe bestemming gezocht moest worden. “Tienduizend plant- en diersoorten vinden hier hun thuis en dat is nog altijd onze eerste zorg”, legt plekhouder Johan Van Den Bosch uit. Hij startte 30 jaar geleden het park mee op met het idee dat natuur niet enkel een privilege mag zijn voor degenen die het kunnen betalen.

Lokaal samenzijn

Het park is tot stand gekomen vanuit de regio zelf. Lokale burgemeesters en voorzitters van Natuurpunt-afdelingen, boswachters en ondernemers zetten er samen hun schouders onder en luisterden naar de wensen van de mensen uit de buurt en alle betrokkenen. En dat voel je. Ook nu nog worden er twee keer per jaar netwerkmomenten georganiseerd in het park zelf. “Je merkt dat de toeristische ondernemers het zo druk hebben met hun zaak, dat ze het Nationaal Park soms zelf niet goed kennen”, legt Van Den Bosch uit. Met dit project worden ze betrokken en samengebracht. “Het is al een aantal keer gebeurd dat twee of drie ondernemers zeggen ‘Jij hebt een B&B, ik heb een klein hotel, jij verhuurt fietsen. Waarom gaan we geen meerdaags fietsarrangement aanbieden?’”

Respect voor oorspronkelijke waarden

In plaats van steeds nieuwe attracties te willen bouwen, geloven we met Reizen naar Morgen in het behouden en versterken van de kwaliteiten die er zijn. “Of dat nu kunststeden zijn, musea, of, zoals hier, een groot natuurpark. Je laat de waarden verder leven, je beschermt ze en je maakt ze vooral ook sterker en beter”, meent Van Den Bosch. Van de rust, de stilte, het mooie uitzicht, de plant- en diersoorten die je hier terugvindt tot het spirituele gevoel dat je kan ervaren. Dát is wat we moeten koesteren. Investeren in natuur is dan ook investeren in toerisme.