Een nieuwe toekomst voor het Rubenskasteel

Toerisme Vlaanderen kocht kasteel Het Steen in Elewijt bij Zemst, beter bekend als het Rubenskasteel, deze zomer aan in het kader van het project rond de Vlaamse Meesters. Tijdens een ‘kasteelwarming’ met winterbarbecue op 17 december kregen lokale ondernemers, omwonenden, partners en beleidsmakers de kans om het kasteel te ontdekken en mee na te denken over de nieuwe bestemming.

Peter De Wilde

Ook tijdens de Reizen naar Morgen-summit in Brugge in september 2019 werd tijdens de workshop ‘Krachtige verhalen’ al druk nagedacht over een mogelijke invulling voor het Rubenskasteel. Als achterliggend idee speelde daarbij de wetenschap dat Rubens hier enkele belangrijke topwerken schilderde. Het Rubenskasteel zou daarom een ideale plek zijn voor inspiratie, innovatie en creativiteit.

Enkele ideeën die opborrelden:

  • Het kan een plek zijn waar mensen of bedrijven kunnen samenkomen om te brainstormen over maatschappelijke thema’s.
  • Het kan een plek zijn waar maandelijks mensen uitgenodigd worden om te spreken rond een bepaald thema.
  • Het kan een plek zijn waar nieuwe uitvindingen en innovaties tentoongesteld worden.
  • We kunnen er een ‘innovation lab’ van maken, gezien vaak gezegd wordt dat we innovatie moeten stimuleren als we willen dat de wereld blijft bestaan.
  • We kunnen er schilderateliers organiseren, waarbij we gedurende een bepaalde periode een bepaalde schilder zijn intrek laten nemen in het kasteel. Die schilder kan vervolgens mensen uitnodigen om er een drietal dagen te logeren. Op die manier krijg je een wisselwerking van creativiteit en achtergronden.
  • We kunnen er een musical organiseren.
  • We kunnen ook meer voor de hand liggende ideeën verder exploreren, zoals de inrichting van een museum, een 3D-spektakel, enkele winkeltjes, diverse jonge bedrijfjes, een bistro, een foodhall met specialiteiten van de regio, enzovoort.
rnm-rubenskasteel

Wordt vervolgd!