,

Ontmoet de nieuwe reiziger

De zomer van 2020. Hiking + pintjes.

Ben jij al mee?

Van all-in naar jouw ding

All-in is lang het aanlokkelijke toverwoord van het toerisme geweest. Alles werd op een serveerbordje aangeboden: het eten (vaak zoveel als je wou), de excursies, zelfs het mooiste plekje om een foto te nemen. Maar het kan ook anders. De nieuwe reiziger weet dat een impactvolle beleving niet zo makkelijk te vinden is in de grote massa. Vakantie kan ook gelijk staan aan vrijheid, aan kiezen wat en waar, aan kansen op ontdekken.

Van auto boordevol naar lokaal respectvol

Er is niks mis mee om wat eigen spullen in te laden. Als nieuwe reiziger koop je ook graag in de plaatselijke winkels. Vaak is het er zelfs niet duurder. Je ontdekt andere dingen dan thuis en je steunt de lokale economie.

Van toevallige passant naar gepassioneerde deelgenoot

Waar zijn we dat jaar ook alweer naartoe geweest? Hoe heette dat hotel nu toch? Heel wat vakanties vervagen. Als nieuwe reiziger begeef je je graag tussen de plaatselijke bevolking. Je gaat op zoek naar dié plekjes die de locals aanreiken, want daar beleef je de echte sfeer en de authenticiteit. Hierdoor ga je er niet op bezoek, je neemt er ruimhartig − weliswaar momenteel nog op 1,5 meter afstand − aan deel. Meer dan een reiziger, voel je je een deelgenoot.

Van sterren naar plussen

Met luxe opzoeken op reis is niks mis. Het er eens lekker van nemen, zoals het aanlokkelijk verwoord wordt. Het mag al eens iets meer zijn. Welk aantal sterren je ook verkiest, als nieuwe reiziger ga je bewuster om met de blijvende impact van jouw reis. Je geniet op plekken die ook goed zijn voor de omgeving, de inwoners en de gemeenschap.

Van massa naar spreiding

Vroeger vinkten we met z’n allen de ‘must sees’ van de reisgids af. Iedereen ging naar de meest populaire en dus ook de meest drukke plekken. Als nieuwe reiziger doe je het helemaal anders. Je op een druk strand begeven of in een lange rij gaan staan, is niets voor jou. In plaats van de drukte zoek je de rust op. Soms betekent dit dat je op stap gaat buiten de ‘piekuren’. Meestal zoek je de meer ongekende plekjes op.

Ik ga op reis … en laat achter

Als kind speelden we allemaal het spelletje ‘Ik ga op reis en ik neem mee ….’. Het klinkt een beetje raar, maar iedere reiziger neemt niet alleen iets mee, maar laat ook dingen achter. En niet altijd iets om trots op te zijn. Uit een onderzoek van Toerisme Vlaanderen in 2019 blijkt o.a. dat 49% van de inwoners in Vlaamse kunststeden vindt dat toerisme het leven in hun stad duurder maakt. Ook zorgen toeristen volgens 36% van hen voor meer werfvuil. Gelukkig heeft toerisme niet alleen een positieve impact voor ondernemers die toeristen tot hun klanten rekenen, maar vooral ook voor de inwoners. Hetzelfde onderzoek toont aan dat ongeveer 60% van de inwoners vindt dat dankzij toerisme onze culturele identiteit bewaard blijft. Meer dan de helft komt graag in contact met toeristen. Dat treft, want ook reizigers vinden de connectie met lokale bewoners belangrijk. Maar liefst 42% van hen geniet meer van een vakantie als ze mensen (beter) leren kennen. Laat COVID19 deze zomer dan ook geen spelbreker zijn en maak eens een veilig praatje met een van de bewoners.

Ik ga op reis in 2020 en neem mee:

  • mondmasker
  • handgel
  • de YouFlanders-app
    Deze app geeft je praktische informatie over de gezondheids- en veiligheidsmaatregelen van locaties. Download de app op dezomervan2020.be.

De meest actuele veiligheidsmaatregelen vind je op info-coronavirus.be.

Deel dit artikel