,

Iedereen verdient vakantie

De zomer van 2020. Iedereen Verdient Vakantie.

Deze zomer is er meer ondersteuning voor gezinnen in moeilijkheden, en dat is nodig

“Vakantie is geen luxe, het is een basisrecht.”

Voor een gemiddeld Vlaams gezin lijkt vakantie iets vanzelfsprekends, maar dat is lang niet voor iedereen zo. Gelukkig bestaat het netwerk Iedereen Verdient Vakantie, dat voor mensen in kwetsbare situaties drempels wil wegnemen om een vakantie toch nog mogelijk te maken. “Vakantie is geen luxe, het is een basisrecht”, zegt minister van Toerisme Zuhal Demir. Zij wil dit netwerk in deze moeilijke tijden extra steunen.

Zuhal Demir – minister van Toerisme

Het netwerk Iedereen Verdient Vakantie staat voor een samenwerking van meer dan 2.000 partners binnen de toeristische sector. De voorbije jaren hebben zij al sterk ingezet op het verlagen van allerlei vakantiedrempels. “Een deugddoende vakantie of een fijne daguitstap met het gezin is geen mirakeloplossing om uit armoede of sociaal isolement te geraken, maar het is wel een belangrijke stap in de goede richting en een deel van het antwoord”, stelt de minister van Toerisme. Daarom maken logies, attracties en musea hun plek voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk en bieden ze een betaalbaar sociaal tarief aan. Tegelijk zorgen lokale sociale organisaties voor toeleiding en begeleiding. En die aanpak heeft zijn waarde bewezen.

“Het is hartverwarmend om te zien dat Vlamingen zo solidair zijn.” — Zuhal Demir

Dankzij het netwerk konden in 2019 meer dan 150.000 mensen met beperkte financiële middelen genieten van een uitstap of vakantie. “Dankzij de inspanningen van alle partners zien we dit aantal jaar na jaar stijgen. We blijven dan ook sterk inzetten op het verlagen van vakantiedrempels, zowel vanuit het beleid als vanuit het netwerk van partners. Nu meer dan
ooit.”, benadrukt minister Demir.

Alleenstaande mama over haar reis dankzij Iedereen Verdient Vakantie

Voor alleenstaande moeder Sanne Gys (47) uit Kontich is met vakantie gaan allesbehalve vanzelfsprekend. Dankzij Iedereen Verdient Vakantie kon ze vorig jaar met haar twee kinderen Matteo (8) en Olivia (7) een weekje naar zee. “We doen dit nu al zes jaar op rij en met dit vooruitzicht houden wij ons 51 weken lang recht.”

Dankbaar voor kleine dingen

“Het is allemaal zo goed geregeld dat ik zeven dagen lang onbezorgd van elk moment kan genieten. Wandelen langs het strand, in zee zwemmen, zandkastelen bouwen, er wordt zelfs eten voor ons voorzien, … Ik ben dan eindelijk even niet ‘moeder’ maar gewoon echt Sanne”, vertelt ze. “En ik kan zelf toffe dingen doen met leeftijdsgenoten. Een avondje bingo bijvoorbeeld.” Sanne zegt dankbaar te zijn voor dit soort ‘kleine’ dingen.
“Omdat ik geen babysit kan betalen, heb ik in het normale leven weinig ruimte voor sociale bezigheden. De wereld van een alleenstaande moeder is soms heel klein en het is fijn om eens met anderen te kunnen praten.”

“Wat het netwerk doet voor mensen zoals wij, is onbetaalbaar. De ondersteuning gebeurt niet enkel financieel maar de organisatie helpt ter plekke ook voor de nodige activiteiten, voorzieningen en structuur voor de kinderen zodat ik ook eens kan ademen.” Voor Sanne komen haar kinderen wel altijd op de eerste plaats. “Ik moet al zo vaak ‘nee’ zeggen, maar op deze manier kunnen Matteo en Olivia een weekje per jaar echt genieten, plezier maken en eten wat ze lekker vinden. En in september kunnen ze in de klas vertellen dat ze ook met vakantie geweest zijn.”

Ook jij kan mensen steunen

Er wordt hard gewerkt om nog meer steun te kunnen bieden. En ook jij kan helpen. Surf naar dezomervan2020.be en ontdek hoe jij je steentje kan bijdragen om iedereen die broodnodige vakantie te laten beleven.

Deel dit artikel