,

Het bijzondere zien in de gewone dingen

De zomer van 2020. Dirk De Wachter.

Psychiater Dirk De Wachter over vrijetijdsbesteding in eigen land

De voorbije weken wandelden we vaker dan ooit een blokje om en leerden zo onze eigen buurt opnieuw kennen. We zagen opeens zaken die ons eerder nooit opvielen. En dat is goed, vindt psychiater Dirk De Wachter (60). “Mensen zouden het gewone, dicht bij huis, weer wat meer moeten leren appreciëren.”

“Reizen … Voor velen draait het vooral rond ‘weg zijn van hier’. Het
maakt niet uit wat of waar, als het maar ver genoeg van huis is,” merkt
De Wachter op. “We moeten dit kritisch durven doorlichten, want dit
werkt niet echt verrijkend. Om nog maar te zwijgen over de ecologische
schade die het met zich meebrengt. Er is dicht bij huis zoveel
moois te vinden. Alleen beseffen velen dat niet.” Tijd voor verdieping in
onze eigen, verborgen rijkdommen.

Er komt steeds meer kritiek op massatoerisme. En dat is goed, vindt psychiater Dirk De Wachter (60). “Mensen zouden het gewone, dicht bij huis, weer wat meer moeten leren appreciëren.”

Verrijking

“Het menselijk brein heeft echt wel nood aan het ontdekken”, legt De Wachter uit. “Er zijn zeker een aantal interessante musea veel dichter bij huis dan we denken. Plekken waar we nu aan voorbijgaan omdat we naar de andere kant van de wereld vliegen, om daar misschien minder interessante musea te bezoeken en een cocktail te drinken”, legt hij uit. België biedt daarnaast ook volop prachtige natuur waar we in kunnen verdwalen. Ons land beschikt over duizenden kilometer aan fietsroutes, wandelwegen en ruiterpaden door bosrijke gebieden. Hoog tijd dat we dat allemaal gaan ontdekken.

Nood aan nabijheid

De Wachter pleit al jaren voor ‘het mooie zien in het gewone’. In zijn boek ‘De kunst van het ongelukkig zijn’ benadrukt de psychiater dat de mens zich schijnbaar pas bijzonder voelt als hij bijzondere dingen doet. “De grootste bijzonderheid zit hem vaak in de gewonigheid”, meent hij. En die is zeker dichtbij te vinden. Want ook bij ons valt er zo veel moois te beleven.

Verdieping

Maar wat als die lokale culturele plekken (noodgedwongen) de toegang beperken voor het grote publiek? “Ook dan blijft het heel interessant. Want net als het niet meer massaal mag, kunnen we er bewuster en met meer aandacht mee omgaan. Ik hoop op een shift naar een meer verdiepend toerisme waarin we net iets bewuster gaan nadenken over achterliggende gedachten.”

Ons brein afzetten

Hoewel we stilaan bewuster nadenken over onze vrijetijdsbesteding, blijken veel mensen toch nood te hebben aan het even weg zijn en niksdoen. “Als we niet ver weg kunnen reizen, moeten we dit gevoel op een andere manier oproepen.” Volgens De Wachter begint dat bij jezelf. “Mensen zouden zichzelf kunnen afvragen wat ze met hun leven willen, waar ze voldoening uit halen. Onze vrije tijd zinvol invullen kan ook een manier zijn om te ontspannen.”

Uitgelichte afbeelding Dirk De Wachter © Leen Wouters

Deel dit artikel