Stay At Home Museum brengt Vlaamse Meesters naar huiskamer

Stay At Home Museum

Door de coronamaatregelen moest de toptentoonstelling ‘Van Eyck, een optical revolution’ vroegtijdig de deuren sluiten. Maar in samenwerking met het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK) brengt Toerisme Vlaanderen vanaf 8 april 2020 de Vlaamse Meesters naar de huiskamer.

Het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent moest enkele weken geleden net als alle andere musea de deuren sluiten door de coronamaatregelen. Om de duizenden kunstliefhebbers van over de hele wereld niet in de kou te laten staan, slaan het MSK en Toerisme Vlaanderen de handen in mekaar. ‘The Stay At Home Museum’ brengt de unieke tentoonstelling rond Van Eyck virtueel naar de huiskamer van de mensen.

Met dit project brengen Toerisme Vlaanderen en zijn museumpartners kunstliefhebbers van over de hele wereld in contact met de grootmeester. ‘Van Eyck, een optical revolution’ wordt een digitaal visitekaartje voor Vlaanderen.

“Ook al kunnen we mensen gezien de huidige situatie niet fysiek samenbrengen om van ons erfgoed te genieten, dat betekent geenszins dat we onze passie voor ons erfgoed niet meer kunnen delen met de wereld. Integendeel, het ’Stay At Home Museum‘ blijft mensen wereldwijd verbinden rond hun passie voor onze Vlaamse Meesters. Kunstliefhebbers over de hele aardbol stappen tegelijkertijd virtueel onze topmusea binnen.” — Peter De Wilde, CEO Toerisme Vlaanderen

De rondleiding ging in ‘Facebook-première’ op woensdag 8 april 2020 en werd voorzien van de nodige expertise. Van Eyck-expert en cocurator Till-Holger Borchert gaf de kijkers een digitale rondleiding. Aansluitend beantwoordde MSK-expert Frederica Van Dam inhoudelijke vragen over de expositie. Wie de prèmiere heeft gemist kan de virtuele rondleiding volledig herbeleven via YouTube.

De virtuele rondleiding in het MSK vormde de aftrap van het ‘Stay At Home Museum’, maar daar blijft het niet bij. Zolang de kunstliefhebbers ‘in hun kot moeten blijven’, voorziet Toerisme Vlaanderen met zijn partners rondleidingen in telkens een ander topmuseum. Naast de virtuele Van Eyck-tentoonstelling staan ook tentoonstellingen van Bruegel (woensdag 15 april om 19 uur), Rubens (woensdag 22 april om 19 uur) en andere grote namen op het programma.

Met deze actie willen we potentiële bezoekers van over de hele wereld tijdens maar ook na de coronacrisis blijven warm maken voor de Vlaamse Meesters.

Heeft jouw onderneming een link met Vlaamse Meesters of bevat jouw klantenbestand veel kunstliefhebbers? Breng hen op de hoogte van dit initiatief!
Zelf een kunstliefhebber of een Van Eyck-fan? Bezoek de Facebookpagina Flemish Masters.

Bekijk hieronder ook de VRT NWS-reportage over dit initiatief.

Van Eyck met virtuele rondleiding in alle huiskamers

Ondanks de sluiting van alle musea en tentoonstellingen krijgen kunstliefhebbers toch de kans om de sensationele expositie “Van Eyck, een optische revolutie” in het MSK Gent te bekijken, in de eigen huiskamer. “Stay At Home Museum” brengt in samenwerking met Toerisme Vlaanderen Van Eyck gratis bij alle belangstellenden, wereldwijd.

Bron: Toerisme Vlaanderen

Deel dit artikel