Horeca in tijden van corona

Horeca corona

Dat wij Vlamingen houden van lekker eten, een gezellig aperitief of een goeie pint op café staat vast. Sinds de horeca op 14 maart de deuren moest sluiten door de coronacrisis rijzen de initiatieven om de sector een hart onder de riem te steken als paddenstoelen uit de grond.

En gelukkig maar, want hopelijk kunnen deze acties van onderuit een mooie aanvulling zijn op de financiële maatregelen die de overheid neemt om op die manier zoveel mogelijk cafés en restaurants het hoofd boven water te helpen houden. Maar we zagen niet enkel acties voor de horeca ontstaan, ook door de horeca werden initiatieven genomen om andere getroffenen te helpen. Hierna vind je een greep uit de acties.

Aarzel niet om ons te contacteren via reizennaarmorgen@toerismevlaanderen.be als je dit lijstje graag nog met andere initiatieven wil of kan aanvullen. Laten we het als inspiratie en opsteker zien voor iedereen die direct of indirect betrokken is bij de hospitalitysector, ook nu het moeilijk gaat.

Steun de horeca met waardebonnen via Horecacomeback.be

Een aantal grote spelers in de horecasector ontwikkelde een platform waar waardebons voor restaurants aangekocht kunnen worden, zodat deze zaken nu al kunnen genieten van de broodnodige cashflow terwijl gasten zich kunnen verheugen op een etentje na afloop van de coronacrisis. De grootste horecaleveranciers voorzien zelfs de bescherming van de consument via een waardefonds. Wanneer de zaak van je bon over de kop gaat, krijg je gewoon een bon van een andere zaak. Een win-win voor horecaondernemer, -leverancier en -liefhebber dus.

Steun de horeca | HorecaComeback

Hé jij! Je mist het hé. Wij ook! De toog met je vrienden, een brunch-uitje in het weekend, dat heerlijke ‘gerechje’ op restaurant, de vaste lunch met de collega’s, dessertje met de oma of de geur afkomstig van jouw geliefde guilty pleasure dampkap. #horecacomeback werd gelanceerd om jouw horecazaak te steunen in deze bizarre tijd.

Cheers op Cafésolidair.be

In deze tijden is het eens zo belangrijk om solidair te zijn met elkaar. En dat wil initiatiefnemer Alken-Maes alleen maar aanmoedigen. Daarom is er nu Café Solidair. Hier kan men zijn/haar favoriete café helpen om deze moeilijke periode te overbruggen. De cafébaas steunen kan door nu al pintjes te kopen die men na de heropening van je café komt opdrinken. Een klein gebaar dat voor hen een groot verschil maakt! En ook Alken-Maes draagt graag z’n steentje bij door per café de eerste 400 bestelde pintjes gratis te schenken.

Café Solidair

Ik doe mee met Café Solidair! En jij? Steun ook je favoriete café en koop nu al je pintjes in Café Solidair. Santé!

Nog meer pintjes om de horeca te stimuleren

AB InBev lanceert de website www.cafecourage.be. Op dat nieuwe digitaal platform kunnen mensen hun pintjes op voorhand bestellen en betalen of een gift doen die integraal wordt doorgestuurd naar hun favoriete café of restaurant. “Bovendien zal AB InBev tot 3,6 miljoen pinten aan de cafés schenken”.

CAFÉ COURAGE – Support your bar

Belgen kunnen niet meer op café of restaurant de komende weken. Heel wat horecazaken gaan dus een periode zonder inkomsten tegemoet. AB InBev wil zijn partners dan ook ondersteunen in deze moeilijke periode . Maar ook jij kan helpen! Bestel je pintjes alvast in Café Courage!

Jupiler lanceert dan weer een actie voor jarigen tijdens de coronacrisis. Het is zonder bezoek misschien iets minder gezellig en daarom trakteert het bedrijf gratis bier aan iedereen die rond deze tijd zijn of haar verjaardag viert.

Afhalen via Waarkanikafhalen.be

Ten tijden van corona moeten we onze horecasector blijven steunen, zo dacht een groepje digitale ondernemers die software ontwikkelen voor personeelsplanning, reservaties of kassasystemen voor de horeca. Ze lanceerden daarom de gratis website waarkanikafhalen.be, waar restaurants die takeaway bieden zich kunnen registreren en waar foodies een zaak in hun buurt kunnen zoeken.

Waar kan ik afhalen – Steun onze Horeca, vind een afhaal restaurant dichtbij

Ten tijden van Corona moeten we onze horeca sector blijven steunen! Je kan misschien niet meer op restaurant gaan maar gelukkig maken veel zaken het mogelijk om gerechten af te halen!Zo kan je toch nog lekker culinair genieten.

Ook de gekende culinaire gids Gault&Millau wil de horecasector ondersteunen door tijdens deze moeilijke periode de restaurants die takeaway of delivery aanbieden de nodige promotie te geven.

Koken voor zorgverleners

‘Feed The Nurses’ is een initiatief van drie chefs: Nils Proost (Petit Cuistot, Lier), Lars Block (Zoen, Antwerpen) en Timothy Tynes (Atelier Maple, Antwerpen). Zij besloten tijdens de coronacrisis te koken voor zorgverleners, zodat de spreekwoordelijke soldaten aan het Covid-19 front tijdens hun shift voorzien worden van krachtvoeding.

Een ecosysteem van boeren, chefs en gasten

Verschillende chefs wezen de voorbije weken al op het precaire ecosysteem van boeren, chefs en gasten. Als de horeca stilvalt hebben boeren die normaal vooral aan restaurants leveren plots een veel kleinere afzetmarkt. Bovendien vinden ze moeilijk seizoensarbeiders om hun producten te oogsten. Heel wat chefs wezen daar al op en lanceerden, zoals Olivier De Vinck van het Antwerpse restaurant Kommilfoo, een warme oproep om de producten van deze boeren aan te kopen, of verpakten deze zelfs tot een culinaire ontdekkingsbox met streekproducten, zoals Syrco Bakker van restaurant Pure C in Cadzand.

Verbondenheid tussen reizigers en de horecasector

Hoe zorg je ervoor dat 40 Argentijnse studenten, gestrand op een motorhome-parking in Gentbrugge, zich welkom voelen in je stad? Door hen een solidaire pint aan te bieden, moet de Gentse horeca gedacht hebben. De uitbaters van de Gentse handels- en horecazaken Caves St Amand, Pils 13, L’Arogante, Beiruti en Keizershof verblijdden de ‘quarantaine-Argentijnen’ met een specialiteit van het huis.

Grote brouwerijen helpen door huurgelden (deels) kwijt te schelden

Verschillende grote brouwerijen steken de horeca een hart onder de riem door de huurgelden tijdelijk (deels) kwijt te schelden.

Coronacrisis: brouwerijen Palm en Haacht schelden huur cafés kwijt

Café-uitbaters die een pand huren van brouwerij Palm moeten een maand lang geen huur betalen. Dat meldt de brouwerij in een persbericht. Bedoeling is om sluitingen en faillissementen door de coronacrisis te beperken. Palm NV verhuurt ongeveer 110 horecazaken.

Promotie via stads- en gemeentediensten

Heel wat lokale besturen hebben al websites of informatiefolders ontwikkeld waar men een overzicht krijgt van de lokale horecaondernemers die bijvoorbeeld nog takeway of delivery aanbieden. Deze overheidsdiensten hebben over het algemeen een groot bereik, dus op die manier trachten zo ook hun steentje bij te dragen bij de promotie van het lokaal shoppen en eten.

Uitgelichte afbeelding via Beeldendatabank Toerisme Vlaanderen | Flickr

Deel dit artikel