Gastvrijheid in de hotelsector in tijden van corona

Hotel

Hoewel zowat alle reizigers vandaag naar het thuisfront zijn teruggekeerd, blijken hoteluitbaters hun gastvrije aard niet te verloochenen tijdens de coronacrisis. Het zal je dan ook niet verbazen dat de etymologie ons leert dan het woord ‘hotel’ voortkomt uit het woord hospitaal, en dat in verschillende talen voor beide begrippen hetzelfde woord gebruikt wordt. Heel wat hotels stellen vandaag dus nog steeds hartelijk hun deuren open, zij het voor net iets andere gasten …

Van opvang voor zieken, daklozen, zorgverleners of thuiswerkers, op dagelijkse basis duiken tal van nieuwe initiatieven uit de hotelsector de kop op. Elk op hun manier willen ondernemers uit de sector hun steentje bijdragen en de verbondenheid binnen de gemeenschap versterken. We zetten alvast een reeks boeiende en mooie acties op een rij.

Aarzel niet om ons te contacteren via reizennaarmorgen@toerismevlaanderen.be als je dit lijstje graag nog met andere initiatieven wil of kan aanvullen. Laten we het als inspiratie en opsteker zien voor iedereen die direct of indirect betrokken is bij de hospitalitysector, ook nu het moeilijk gaat.

Hotelkamers worden beschikbaar voor slachtoffers huiselijk geweld

Dat de coronacrisis tot spanningen leidt in meerdere gezinnen was al enige tijd duidelijk. Dat blijkt nu ook uit de bezetting van de vluchthuizen. Hier en daar, zoals in Hasselt, zitten die op hun maximumcapaciteit. Dat is voor een stuk ook een gevolg van het respecteren van de afstandsregels. Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir contacteerde daarom verschillende hotelketens, met de vraag of de lege kamers konden worden gebruikt voor gezinnen op de vlucht. Intussen werd een akkoord gesloten met een keten, die om veiligheidsredenen niet bij naam wordt genoemd. Indien nodig, zijn er ook andere ketens bereid om in te springen.

Hotels bieden zorgpersoneel hotelkamers aan

De hotels in Antwerpen staan ondertussen zo goed als leeg. Het overgrote deel is dan ook gesloten. De sector vreest nu al een dramatisch jaar. En toch toont de Antwerp Hotel Association haar solidariteit, want het maakt 10.000 euro vrij om zorgpersoneel van het UZA en de ZNA-ziekenhuizen een hotelkamer aan te bieden.

Antwerpse hotels bieden zorgpersoneel hotelkamers aan

De hotels in Antwerpen staan ondertussen zo goed als leeg. Het overgrote deel is dan ook gesloten. De sector vreest nu al een dramatisch jaar. En toch toont de Antwerp Hotel Association haar solidariteit, want het maakt 10.000 euro vrij om zorgpersoneel van het UZA en de ZNA-ziekenhuizen een hotelkamer aan te bieden.

Ook het Mechelse hotel 3 Paardekens gaat in het kader van de coronacrisis gratis kamers aanbieden aan het medisch personeel van AZ Sint-Maarten (Mechelen) en het Imeldaziekenhuis (Bonheiden). “Dokters of verpleegkundigen die na een zware shift geen fut meer hebben om naar huis te rijden, kunnen bij ons overnachten”, zegt Ivo Van Itterbeeck van de overkoepelende Group Daedalus.

De provincie Oost-Vlaanderen stelt de bungalows van het domein De Gavers ter beschikking voor de medewerkers van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in Geraardsbergen. Het ziekenhuis had daar zelf om gevraagd omdat de bungalows nu toch leeg staan en veel mensen lange uren draaien.

Geraardsbergs zorgpersoneel mag logeren in bungalows van provincie Oost-Vlaanderen

“Er zijn 10 vakantiewoningen op het domein, er zijn er voor 6 of voor 10 personen. We hebben wel de voorwaarde opgelegd dat er niet meer mensen mogen verblijven dan er slaapkamers zijn”, verduidelijkt Charlier. Ook de algemene regels rond hygiëne en “social distance” moeten worden gerespecteerd .

Om het coronavirus in te dammen, heeft de stad Gent beslist om het aantal plaatsen in de nachtopvang te beperken. Schepen van Armoedebestrijding Rudy Coddens (sp.a) schreef daarom de hotelsector aan. Drie zaakvoerders maakten alvast een twintigtal bedden vrij. “Hopelijk springen er nog anderen mee op de kar.”

Wanneer we over onze grenzen heen kijken, dan zien we een initiatief van het Fort Young Hotel in de Dominicaanse Republiek. Zij zorgen voor de zorgverleners met ‘Koudmen Kitchen’, een concept dat ‘helpende hand’ betekent en verwijst naar de lokale Creoolse gerechten.

Fort Young Hotel & Dive Resort Launches “Koudmen Kitchen” to Provide Meals for Dominica’s Frontline Healthcare Workers

To aid the island’s “stay at home” efforts in response to COVID-19, Fort Young Hotel & Dive Resort is adapting services at its waterfront dining establishment, The Palisades Restaurant, to now offer takeaway, curbside pickup and food delivery to the local community. The new takeout menu includes Chef favorites from Fort Young’s Palisades and Warner […]

Daklozen en asielzoekers opvangen op hotel

Driesterrenhotel ‘t Putje in het centrum van Brugge stelt zijn kamers open voor daklozen. Tina Wijns, de general manager van ‘t Putje: “Momenteel zijn 18 van onze 37 kamers bezet. Elke dag komen er mensen bij.”

't Putje
Tina Wijns, general manager van ‘t Putje

Een aantal logiesuitbaters werden recent gecontacteerd door Fedasil om, gedurende de (verplichte) sluiting van hun logies, tijdelijk asielzoekers op te vangen. Het is de keuze van de uitbater zelf om al dan niet op deze vraag in te gaan en tijdelijk asielzoekers op te vangen.

Tijdelijk asielzoekers in jouw logies? – Sectorwebsite Toerisme Oost-Vlaanderen

Een aantal logiesuitbaters werden recent gecontacteerd door Fedasil om, gedurende de (verplichte) sluiting van hun logies, tijdelijk asielzoekers op te vangen. Het is de keuze van de uitbater zelf om al dan niet op deze vraag in te gaan en tijdelijk asielzoekers op te vangen. Heeft dit impact op je…

Op hotel herstellen van corona

Zorghotel Het Leeuwenhof in Drongen heeft plaats voor zestien patiënten die van corona moeten herstellen. Zij worden strikt gescheiden van andere gasten.

Op hotel herstellen van corona: in Drongen kan het

Gent / Drongen – Zorghotel Het Leeuwenhof in Drongen heeft plaats voor zestien patiënten die van corona moeten herstellen. Zij worden strikt gescheiden van andere gasten. Mensen die moeten herstellen van een operatie kunnen in Het Leeuwenhof terecht, maar op dit moment voeren ziekenhuizen veel minder operaties uit.

Verder worden er in West-Vlaanderen in totaal zes schakelzorgcentra voorzien. Deze centra bieden een oplossing voor mensen die medisch gezien het ziekenhuis mogen verlaten maar die omwille van verschillende redenen nog niet naar huis kunnen. Op deze manier wordt de druk op de ziekenhuizen verlicht en blijven de ziekenhuisbedden vrij voor patiënten die daar het meeste nood aan hebben. Peace village in Mesen wordt zo’n schakelzorgcentrum.

Vakantieverblijf Bielebale (Brasschaat) wordt eveneens tijdelijk een schakelzorgcentrum: een plek waar mensen na een ziekenhuisopname op krachten kunnen komen om daarna hun leven weer op te nemen.

Groepsverblijf wordt tijdelijk een schakelzorgcentrum

Genezen. Het woord verwijst naar het Griekse nósos: thuiskomen, iets gelukkig doorstaan en naar neomai: terugkeren. Iemand die bezig is te genezen, is onderweg naar huis. Is bezig terug te keren naar het vertrouwde leven. Wie geneest, of heelt, raapt zijn kracht bijeen. Schudt de laatste resten ziekte van zich af.

Thuiswerken op hotel

Bij Hotel Corona in Den Haag verhuren ze kamers niet om te slapen maar om in te werken. Word je inmiddels gek van het thuiszitten en moet je toch écht werken (van jezelf, school of je baas), dan heeft boetiekhotel Corona de oplossing. Je kan er kamers boeken om in alle rust en met respect voor de regels rond social distancing te kunnen werken.

Bij hotel Corona verhuren ze kamers niet om te slapen maar om in te werken – indebuurt Den Haag

Word je inmiddels he-le-maal gek van het thuiszitten en moet je toch écht werken (van jezelf, school of je baas), dan heeft boetiekhotel Corona de oplossing. Het coronavirus zorgt ervoor dat veel mensen ineens thuis moeten werken in plaats van op (bijvoorbeeld) kantoor. En thuis kan de afleiding verleidelijk zijn of zo aanwezig dat je …

Ook bij Hotel Lumen in Zwolle bieden ze een soortgelijke formule aan.

Thuiswerken in een hotelkamer bij Lumen Hotel & Events

Thuiswerken, het verplichte ‘nieuwe werken’ in deze coronatijd. En thuis kan de afleiding heel verleidelijk of juist heel irritant zijn. Beiden komt je concentratie in ieder geval niet ten goede. Daarom biedt Lumen Hotel & Events Zwolle, dé oplossing voor alle thuiswerkers.

Of bij Hotel Kom in Sint-Maartensdijk kan men ook terecht voor thuiswerk op hotel.

Hotel Kom biedt hotelkamers aan als werkplek | horecatrends.com

Ook wij werken grotendeels vanuit huis, hetgeen voor collega’s met kinderen een ware uitdaging is. Dit constateren we allemaal tijdens het videobellen! Bij hotel Kom in Sint Maartensdijk kunnen geïnteresseerden sinds 25 maart een hotelkamer als werkplek huren voor € 20 per dagdeel of € 37,50 per dag, inclusief Wifi en koffie.

Flexibele termijnen en tarieven

In het Qbic Hotel in Brussel bieden ze flexibele huurtermijnen en non-profittarieven voor wie werkzaam is in een van de essentiele sectoren. Je kan er nu niet enkel kamers reserveren voor een overnachting, maar bijvoorbeeld ook om overdag uit te rusten.

Rooms For Those That Need Them

Brussels Qbic Hotel Brussels | No-Profit Rooms For Those That Need Them Qbic Hotel Brussels | No-Profit Rooms For Those That Need Them Book/Search Rooms Qbic Hotel Brussels | No-Profit Rooms For Those That Need Them Qbic Hotel Brussels | No-Profit Rooms For Those That Need Them Book/Reserve Restaurant Qbic Hotel Brussels | No-Profit Rooms For Those That Need Them Qbic Hotel Brussels | No-Profit Rooms For Those That Need Them Book/Search Meeting Rooms Qbic Hotel Brussels | No-Profit Rooms For Those That Need Them

Visualisatie van de ‘1,5 meter samenleving’ voor het bezoeken van een congres

Erik-Jan Ginjaar legt uit uit hoe zij de 1,5 meter samenleving visualiseren voor het bijwonen van een congres op de locatie van Postillion Hotel Utrecht Bunnik. En dat gaat verder dan de stoeltjes uit elkaar zetten… Hoe gaat de nieuwe routing in het complex eruit zien? Hoe kunnen we blijven netwerken? Hoe richt je lunchbreaks in? Hoe voorkom en pak je rijen aan? Hoe en hoeveel personeel ga je inzetten? Zijn dit er meer om te coördineren of juist minder om contactmomenten te beperken? Meer in het algemeen: waar zou een congrescentrum allemaal rekening mee moeten houden en hoe pak je dit concreet aan? Bekijk hier de video.

Uitgelichte afbeelding door Marten Bjork op Unsplash

Deel dit artikel