Vlaamse beleidsmakers aan het woord

Op heel wat plaatsen wordt al naar morgen gereisd. Het evenwicht tussen bezoekers, bewoners, ondernemers en de waarde van de plek die ze delen, is dan ook iets wat ons allemaal aanbelangt. Maar wat betekent dat nu op beleidsniveau? Verschillende Vlaamse beleidsmakers delen op de Reizen naar Morgen-Summit hun visie op de toekomst van het toerisme. Benieuwd om te ontdekken welk vernieuwd toeristisch beleid de verschillende steden en gemeenten willen voeren, waarom en hoe ze dat doen en welke tips en interessante voorbeelden daarbij een leidraad kunnen vormen?

De volgende burgemeesters en schepenen vertellen je graag welke voorwerpen voor hen symbool staan voor de toekomst van het toerisme en de weg daar naartoe.


Img
Carla Pantens (N-VA) – schepen van toerisme van Brasschaat
Img
“De sleutel symboliseert de toegang tot het toeristisch succes van morgen.”

Img
Bram Van Braeckevelt (Groen) – schepen van toerisme van Gent
Img
“Toerisme is een belangrijk puzzelstuk in de ontwikkeling van een stad, maar nooit het volledige plaatje.”

Img
Brigitte Vanhoutte (N-VA) – schepen van toerisme van Ronse
Img
“Het schietspoel verwijst naar het textielverleden en dus naar het DNA van Ronse. Het doet ons leren uit gisteren, maar ook kijken naar en dromen van morgen.”

Img
Marino Keulen (Open Vld) – burgemeester van Lanaken
Img
“Lanaken zet op toeristisch vlak in op samenwerking met haar stakeholders waarbij de gemeente zich profileert als uitvalsbasis om meerdere dagen te komen fietsen in de Maasvallei, het Nationaal Park Hoge Kempen en de verdere regio rond Lanaken.”

Img
Mohamed Ridouani (SP.A) – burgemeester van Leuven
Img
“Utopia is een boek over de ideale samenleving. Die is vrij, solidair en open. Thomas More publiceerde het 500 jaar geleden in Leuven. Hij was een echte humanist die vertrekkende vanuit de lessen van het verleden, een positieve toekomst nastreefde. Dit zijn waarden die we zeker ook in toerismebeleid kunnen verweven.”

Img
Dirk De fauw (CD&V) – burgemeester van Brugge
Img
‘“Brugge is uniek, een zeldzaamheid zoals een klavertjevier. Een klavertjevier wordt beschouwd als een geluksbrenger; vergelijkbaar met wat het toerisme voor de stad tot dusver heeft betekend. Onze nieuwe toerismestrategie is figuratief opgebouwd rond het klavertjevier met als uitgangspunt dat het toerisme de gewenste dynamiek van de stad, die evenwichtig, verbindend, aantrekkelijk en ondernemend is, ondersteunt. In Brugge kiezen we niet voor ‘meer’ maar voor ‘beter’ in het belang van onze inwoners, bezoekers en ondernemers.”

Deel dit artikel