Foodmarkets vormen een populaire toeristische trekpleister. Van New York tot Londen en Barcelona, elke grootstad heeft er tegenwoordig wel een. Brussel is sinds kort de trotse eigenaar van Wolf, een foodmarket die duurzaamheid, respect voor de ziel van de plek en het verbinden van lokale ondernemers, Brusselaars en bezoekers hoog in het vaandel draagt. Een foodmarket die mee naar morgen reist dus.
Allerhande wolven, een stukje natuur en historiek in hartje Brussel
Dat Wolf de naam van de nieuwste Brusselse foodmarket moest worden, stond in de sterren geschreven. Het is namelijk een ode aan de betekenis van de plek waar het etablissement gevestigd is. Een legende wil dat ergens in de 18e eeuw wolven uit het Zoniënwoud in deze buurt kwamen rondhangen en wat drinken. Daarom kreeg de straat ook de naam ‘Wolvengracht’. “Het concept van de foodmarket Wolf, onze naamgeving en onze filosofie draait rond het principe ‘La nature reprend la ville’. We zetten namelijk sterk in om de natuur terug naar het hart van de stad te brengen, op alle mogelijke manieren. En door het verhaal achter de straatnaam te koppelen aan onze filosofie was het dus niet ver zoeken naar een gepaste naam voor onze nieuwe foodmarket”, vertelt Sebastiaan Van de Voorde, business developer bij Group Haelterman en medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van Wolf.

Na de passage van de wilde wolven meer dan 200 jaar geleden kwam de plek in handen van de ‘geldwolven’. Het iconische art-decogebouw vlak bij de Grote Markt in het hart van Brussel behoorde vroeger namelijk toe aan de ASLK, de Algemene Spaar- en Lijfrentekas. Met Wolf kreeg de voormalige lokettenzaal een nieuwe bestemming, zonder dat ook dit deel van de geschiedenis van de plek uit het oog verloren werd. Zo werden zoveel mogelijk gedemonteerde elementen van het oorspronkelijk gebouw gebruikt om Wolf vorm te geven. Denk: onderdelen van verschillende loketten, oude bureaus of bekleding die nu deel uitmaken van de verlichtingsarmaturen. Daarnaast werd elk restaurant ondergebracht in de loketten van de voormalige bank om de rijke historiek van het gebouw te bewaren.

Boeiende ontmoetingen rond culinaire ervaringen
Bij Wolf is er plaats voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe culinaire ervaring of boeiende ontmoetingen. Hier proef je authenticiteit en passie van de lokale ondernemers die gedreven zijn om te werken met eerlijke, verantwoorde en verrassende producten. De unieke setting en de relaxte sfeer zorgen voor een sterke persoonlijke en intermenselijke connectie.


Naast de vele kleine restaurants beschikt de foodmarket ook over een eigen biomarkt, een microbrouwerij en zelfs een chocolaterie. Wolfs eigenste biomarkt kreeg de naam ‘The Food Hub’ en steunt op de samenwerking met Belgische en Europese boeren. Met hun aanbod aan bioproducten wensen ze voornamelijk een volledige sociale, ecologische en economisch duurzame voedselketen uit te bouwen. De microbrouwerij staat onder leiding van meesterbrouwer Vincent Dujardin, ex-brouwer van La Manufacture Urbaine in Charleroi. Hij brouwt de bieren ter plaatse, waarna ze rechtstreeks naar de vaten boven de centrale bar geleid worden. Tot slot huisvest de foodmarket ook biochocolaterie ‘Belvas’. Hier staat Thierry Noessen aan het roer, een man die gepassioneerd is door cacao en als een van de pioniers van 100% biologische chocolade wordt beschouwd. Allemaal delen ze graag hun verhaal met de bezoekers van de foodmarket.

Brusselaars connecteren met bezoekers en met elkaar
Evenwicht, respect en duurzaamheid vormen de rode draad bij Wolf. Niet alleen wat de herbestemming van het gebouw en het interieur met gerecupereerde materialen betreft, maar ook de manier waarop er met voeding en met mensen wordt omgegaan. “Restaurant La Table du Marché bereidt bijvoorbeeld gerechten met ingrediënten van de biomarkt. Vaak gaat het om producten die esthetisch niet helemaal aan ons verwachtingspatroon voldoen, maar die daarom niet aan smaak moeten inboeten. Op andere plaatsen zouden deze producten in de vuilbak belanden, hier gaan we er net mee aan de slag”, zegt Sebastiaan. Daarnaast zorgen de plaatselijke microbrouwerij en chocolaterie ervoor dat Wolf bespaart op transport en staan ze erop dat de restaurants geen plastic of wegwerpmateriaal gebruiken. Leuk weetje: draf, het restproduct na het bierbrouwproces, wordt gebruikt om koekjes van te maken.
“Met Wolf willen we focussen op het lokale aspect. Zo zijn al onze restaurants typisch Brusselse restaurants, elk met hun eigen visie en aanpak. We zetten sterk in op het warm maken van de lokale bewoners. Zowel mensen die hier ondernemen, komen werken of eens gezellig samen komen eten, velen onder hen zijn fier om Brusselaar te zijn. Maar natuurlijk is een foodmarket in een grootstad een toeristische attractie op zich en verwelkomen we dagelijks ook veel toeristen. Het unieke aan ons concept is dat we de Brusselaar hier in contact brengen met lokale ondernemers én met bezoekers van uit het binnen- en buitenland. Dat alles rond iets wat mensen verbindt, namelijk lekker en lokaal eten”, besluit Sebastiaan.

Tekst: Carline Roggeman