Het begrip ‘duurzaamheid’ wordt soms nogal snel in de mond genomen. Maar Tour & Taxis in Brussel mag hier terecht mee uitpakken. Zij dragen duurzaamheid hoog in het vaandel en trekken het door in zoveel mogelijk aspecten op hun site. En dat op de meest creatieve en uiteenlopende manieren. Naast hun reeds bestaande initiatieven, blijft het kriebelen om nog meer te doen en hebben ze dus nog enkele nieuwe, uitdagende projecten op het programma staan. Directeur Jean Vandamme licht toe hoe Tour & Taxis met die aanpak in het Reizen naar Morgen-verhaal past door meerwaarde te creëren voor bezoekers, ondernemers en bewoners.
Het Brusselse Tour & Taxis is een authentieke site die herontwikkeld werd tot een evenementenlocatie, bedrijvencentrum, park en sinds kort eveneens tot een woonwijk. Een drukbezochte locatie met veel bedrijvigheid dus. Doordat het dagelijks een komen en gaan van mensen is, zeker wat de evenementenlocatie betreft, komt Tour & Taxis op een frequente basis in contact met afval, verpakkingen en meer. Daar gaan ze echter op een erg creatieve manier mee om, zo hebben ze met ‘PermaFungi’ een heel apart initiatief op poten gezet. ‘PermaFungi’ is een project van een Brusselse start-up, dat gevestigd is in de kelders van Tour & Taxis. Met het afval van de liters koffie die dagelijks op de site wordt geconsumeerd, kweken zij oesterzwammen. Het koffiegruis doet namelijk dienst als voedingsbodem voor de zwammen. Het initiatief is bovendien volledig circulair, hetgeen wil zeggen dat het koffiegruis met de bakfiets wordt opgehaald en de oesterzwammen nadien met diezelfde fiets worden geleverd, om zo het gebruik van fossiele brandstoffen te reduceren tot een minimum. Bovendien betreft het enkel koffiegruis afkomstig van biologisch gekweekte koffiebonen, waardoor de cirkel ook op dit vlak rond is.

Een van de meest recente projecten die Tour & Taxis heeft gelanceerd, is de ‘Boeren Marché’ op vrijdag. Op deze markt krijgen boeren, in een straal van 40 kilomers rondom de site, de kans om hun producten vers van het veld te verkopen aan consumenten uit de buurt. Hierbij wordt opnieuw slechts beperkt gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen en verpakkingsmateriaal. Daarnaast beschikt de site over een park, uitgestrekt over acht hectare, dat toegankelijk is voor iedereen. Met dit initiatief, omgedoopt tot ‘Parckfarm’, trachten ze ecologische praktijken in een stedelijk gebied te promoten en sociale relaties van de verschillende gemeenschappen rond de site te verstevigen. Buurtbewoners kunnen er terecht voor allerhande activiteiten, gaande van buurtfeesten en gegidste bezoeken tot ateliers.



Hun creatieve en innovatieve invulling van het begrip ‘duurzaamheid’ werd enkele jaren geleden beloont met een Groene Sleutel, een label waar ze (terecht) erg trots op zijn. De Groene Sleutel is een internationaal ecolabel dat duurzaam reizen, vergaderen en ontspannen in de verf zet. Eigenaars van zo’n kwaliteitslabel gaan voluit voor een duurzame wereld en kennen geen grenzen in het streven hiernaar.