Bouwen aan toerisme van de toekomst, samen met de Gentenaars

Bram Van Braeckevelt

In de Vlaamse kunststad Gent piekt het aantal toeristen en daar zijn ze op zich wel fier op. Maar de toeristenstromen zorgen er ook voor stof tot nadenken. En dat nadenken, doen ze in Gent liever samen. Want ook zij willen een evenwicht tussen bewoners, bezoekers, ondernemers én de plek. Schepen voor Toerisme Bram Van Braeckevelt licht toe.

Inspraaktraject ‘Toerisme van de Toekomst’

Het inspraaktraject rond welke toekomst Gentenaars voor hun stad willen, bestond uit een stadsdebat, de bespreking van de resultaten van een bewonersonderzoek en uit workshops. Zo werden alle ideeën, dromen en perspectieven gehoord en gedeeld. “Al deze input lag mee aan de basis van ons toeristisch beleid”, zegt Bram Van Braeckevelt.

Welk soort Gent wilt u?

Bram Van Braeckevelt: “Wij willen een bruisend én leefbaar Gent: duurzaam, sociaal en ondernemend. Het aantal toeristen nam de voorbije jaren sterk toe. Dat is fijn, we zijn graag gastvrij. Gent zou Gent niet zijn zonder toeristen. Toerisme is heel belangrijk, maar het draagvlak voor toerisme is ook belangrijk voor de Gentenaars en voor Gent. We staan nu  voor een kantelpunt, en dus zullen we beleid voeren dat goed is voor Gent, de Gentenaars én de toeristen. 

Hoe pakt Gent dat aan?

Bram Van Braeckevelt: “We willen geen ‘selfiestad’ zijn, waar toeristen snel wat foto’s nemen en weer vertrekken zonder de stad echt te leren kennen. We willen toeristen verleiden om diep in onze stad te duiken. Want Gent heeft veel meer te bieden dan enkel Het Lam Gods en Het Gravensteen. We willen tonen hoe we zijn en hoe we onze stad beleven. Om die ervaring op te doen, heeft een toerist enkele dagen nodig. We geloven echt dat toeristen in Gent unieke ervaringen kunnen vinden, en zullen die ook uitspelen. Zoals Gent zijn er geen twee. Toerisme is voor mij ook een hefboom om in te zetten op waar we in Gent goed in zijn, in sociaal ondernemerschap bijvoorbeeld. Voor bewoners is het interessant om met toeristen in interactie te gaan, maar tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat er geen overbelasting is. Daarom verspreiden we toeristen over tijd en ruimte, en beperken we de informele logies, die de woningprijzen doen stijgen en voor oneerlijke concurrentie zorgen. We willen een duurzaam verhaal.”

Twee tips voor steden en gemeenten van Schepen voor Toerisme Bram Van Braeckevelt:

  • “Durf kiezen voor je eigen kracht en speel je eigen troeven uit om je plek te (laten) beleven.”
  • “Laat ons allemaal samenwerken om van de vele mooie plekken die Vlaanderen rijk is, een fantastische aantrekkingspool te maken die in evenwicht is.”

Uitgelichte afbeelding © Stijn Noppen

Deel dit artikel