Gastronomisch toerisme, met eten en drinken als reisdoel, is niet alleen leuk en lekker voor de bezoeker. Als we het slim aanpakken, komt het de hele lokale gemeenschap en alle betrokkenen ten goede.
Als gastronomisch bezoeker kan je landbouwbedrijven steunen, helpen om jobs te creëren en bijdragen aan de bescherming of zelfs de promotie van de lokale cultuur, het erfgoed en zelfs de biodiversiteit. Een restaurantbezoek steunt niet enkel de restauranthouder, het betaalt ook de lonen van het personeel en steunt de lokale leverancier die de producten aan het restaurant verkoopt. Die leverancier heeft op zijn of haar beurt ook weer personeel dat je indirect betaalt. Terwijl je culinair geniet, wordt er geïnvesteerd in een gemeenschap die vervolgens weer kan investeren in zaken die de mensen die er deel van uitmaken belangrijk achten.
Daarnaast ontwikkelt een duurzame vorm van dergelijk toerisme het sociaal bewustzijn en verbindt het bezoekers met hun bestemming. Al die indrukken neem je, als bezoeker, mee naar huis. En gelukkige bezoekers zijn goed nieuws voor bewoners en ondernemers.
Dat gelooft ook Matthias Diependaele. “Met de gastronomie en de toerismesector op een keerpunt, geloven we dat het nodig is om te evolueren naar een gastronomisch toerisme met toegevoegde waarde voor onze bestemming, onze bewoners, onze lokale ondernemers en de bezoekers”, verklaarde de Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed tijdens de zesde editie van het World Forum on Gastronomy Tourism dat van 31 oktober tot 2 november plaatsvond in Brugge. De Wereldorganisatie voor Toerisme (UNWTO) bracht er getalenteerde ondernemers samen die zich richten op het ondernemen van klimaatactie, het verminderen van afval, het creëren van duurzame gemeenschappen en het beschermen van ecosystemen.
Waarom kozen twee van de meest toonaangevende gastronomische evenementen ter wereld – The World’s 50 Best Restaurants Awards en het UNWTO – voor Vlaanderen als locatie? Omdat wij een culinaire hotspot zijn natuurlijk! En omdat we onze intrinsieke gastronomische rijkdom koppelen aan talentontwikkeling en het bouwen van bruggen tussen alle betrokkenen.
Fotografie: ©De Vleeshalle