De naam verklapt het al: Botel Ophoven is een hotel op een boot. De unieke ligging op Maasplas De Spaanjerd geeft gasten de kans om volop te genieten van het landschap, de rust en Limburgse gezelligheid. En dat alles met aandacht voor duurzaamheid.
Eigenaars Leo en Katy zijn pioniers op het vlak van duurzaamheid. Al van bij de start van hun project 13 jaar geleden wilden ze hun impact op de prachtige natuur die hen omringd zo klein mogelijk houden. Ze verbouwden een vervallen vrachtschip in enkele jaren om tot een groen hotel, en dit met hergebruik van materialen, het toepassen van slimme energie-oplossingen en oog voor minimaal waterverbruik.
Milieubewust
Het was een lang proces, dat uiteindelijk naar het Green Key label leidde. Dit is het grootste en meest gerenommeerde internationale eco-keurmerk voor toerisme en recreatie. Leo en Katy zijn dagelijks bezig met het aftoetsen van de verschillende criteria, en dit gaat verder dan ecologie maar omvat ook sociaal en maatschappelijk bewustzijn. Voor hen voelt het als de enige juiste manier om met hun zaak bezig te zijn. En die inspanningen werden in 2014 beloond, toen ze de winnaar van de Toerisme Vlaanderen Award voor Meest Maatschappelijk Verantwoord Toeristisch Ondernemer werden. Ze zijn ook het enige privé-bedrijf in België dat houder is van maar liefst 4 Green Keys.er-in-een: co-housing + hotel + hostel + restaurant
Limburg boven
In hun engagement om op een duurzame manier te ondernemen, zit ook aandacht voor de omgang met het personeel en een maatschappelijke visie vervat. Zo zijn ze partner van het Steunpunt Vakantieparticipatie, een samenwerkingsplatform dat vakantie voor iedereen mogelijk maakt. Ze willen verder zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met Limburg, onder andere door het aanbieden van nulkilometermenu’s. In hun eetcafé On The Rocks zetten ze lokale leveranciers en seizoensgebonden streekgroenten in de kijker en schenken ze alleen Limburgse bieren. In hun engagement om op een duurzame manier te ondernemen, zit ook aandacht voor de omgang met het personeel en een maatschappelijke visie vervat. Zo zijn ze partner van het Steunpunt Vakantieparticipatie, een samenwerkingsplatform dat vakantie voor iedereen mogelijk maakt. Ze willen verder zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met Limburg, onder andere door het aanbieden van nulkilometermenu’s. In hun eetcafé On The Rocks zetten ze lokale leveranciers en seizoensgebonden streekgroenten in de kijker en schenken ze alleen Limburgse bieren.
“Voor ons moeten alle details kloppen, anders geloven mensen je duurzame verhaal toch niet.”

Lokale verankering
Naast hotelgasten vinden ook buurtbewoners de weg naar de Botel-aanlegsteiger. Met Stilsloep verhuren Leo en Katy elektrische bootjes waarmee mensen het water kunnen opgaan om de natuur van de Maasplassen te beleven. Ga je bootje varen, dan kan je ook een kaart kopen om de vogels en dieren die je onderweg tegenkomt te leren herkennen. Voor elke verkochte kaart schenkt men 1 euro aan de lokale afdeling van Natuurpunt. Ook het Botel lidmaatschap van diverse lokale (natuur)verenigingen is een bewuste keuze, Leo en Katy willen zo iets teruggeven aan de gemeenschap.
Licht aan de horizon
Een hotel en bijhorende recreatiemogelijkheden uitbaten is een blijvend groeiproces. Ook de zoektocht naar nog meer duurzame oplossingen is nooit af. De droom van het koppel achter Botel is om op een gegeven moment succesvol genoeg te zijn, zodat ze zelf een stapje kunnen terugzetten. Katy zou graag in een adviserende rol bij bedrijven gaan vertellen over de ecologische initiatieven die zij allemaal namen, om zo anderen van hun proces te doen leren. Het milieu zal er wel bij varen …
Botel Harbour, Agropolispark 102, 3640 Kinrooi
Website | Facebook
Dit artikel komt uit de brochure ‘10 inspirerende logies van de toekomst’.