,

Backstreet Academy

Een ellenlange rij aan de ingang van het Vaticaans Museum, drummen voor die ultieme uitzichtsfoto vanop de Eiffeltoren en horden toeristen aan de Taj Mahal in India. In onze haast om elke attractie te willen zien, is de menselijke verbinding soms verloren gegaan en zo ook onze nieuwsgierigheid naar de tradities, vaardigheden en cultuur die typerend zijn voor een bepaald land of volk. Dat het ook anders en intiemer kan, wil Backstreet Academy aantonen door ruimte te creëren voor unieke reiservaringen.

Backstreet Academy is een warm initiatief dat werd opgericht in 2014. Momenteel zijn ze reeds actief in veertig steden, verspreid over acht Aziatische landen. Door toeristen in contact te brengen met lokale ambachtslieden en gemeenschappen, willen de oprichters de verloren glans van het reizen terug te brengen in een tijdperk waar eenheidsworst de norm dreigt te worden. Ze streven ernaar om een andere vorm van reizen aan te reiken, waardoor jouw reiservaring een extra dimensie krijgt.

© Backstreet Academy

Tijdens je reis doorheen Azië een vakman in hart en nieren ontmoeten die je zijn traditionele vistechnieken laat zien of de lokale kooktechnieken aanleert? Het lijkt haast uitgesloten door onder meer de taalbarrière. Toch maakt Backstreet Academy dit mogelijk in samenwerking met wat zij omschrijven als ‘hosts’ en ‘facilitators’. De ‘host’ is hierbij de hardwerkende, lokale ondernemer die een ambacht uitoefent in zijn dorp of stad. Zijn producten staan in schril contrast met de en masse geproduceerde souvenirs die op elke hoek van de straat worden verkocht. Backstreet Academy voorziet in een ruime betekenis van de term ‘host’ zodat nagenoeg iedereen het kan zijn; van een huismoeder in Java die een verrukkelijke maaltijd bereidt, tot een vakman die de eeuwenoude kunst van de kalligrafie voortzet in Vietnam of een jager in Laos die zijn passie voor pijl en boog wil delen met anderen. Zij leiden toeristen doorheen verschillende ervaringen in ruil voor een eerlijke vergoeding, die voor hen een dankbaar duwtje in de rug kan zijn om een eigen onderneming op te starten en zo hun huidige levensstandaard te verbeteren. Daarnaast kan het aanleren van hun vaardigheden aan anderen voor een boost in hun zelfvertrouwen zorgen. De ‘facilitator’ aan de andere kant dient de taalbarrière te overbruggen. ‘Hosts’ beheersen namelijk meestal de Engels taal niet volledig en dus is het de taak van de ‘facilitator’ om de ervaring te ‘vertalen’ om zo de authenticiteit ervan te waarborgen. Studenten Engels uit een nabije universiteit of school zijn degenen die deze functie meestal uitoefenen. Het gaat hier vaak over jongeren die moeite hebben om hun studies te financieren en de eindjes aan elkaar te knopen. Wegens de flexibiliteit die Backstreet Academy hen biedt, is dit de ideale manier voor hen om een centje bij te verdienen.

© Backstreet Academy

Kortom, Backstreet Academy wil ervoor zorgen dat de bezoeker én de ondernemer floreert. Zowel de ‘host’ als de ‘facilitator’ is zeker van een correcte financiële vergoeding. De toeristen beleven op hun beurt dan weer een onvergetelijke en voornamelijk persoonlijke ervaring. Een ervaring die een echte meerwaarde biedt.

© Backstreet Academy

Deel dit artikel