Verantwoordelijkheid nemen

vernieuwers schrijven toekomst

Verantwoordelijkheid nemen

vernieuwers schrijven toekomst

Toerisme draagt bij tot florerende gemeenschappen wanneer er oog is voor het evenwicht tussen de meeren de minderwaarde van het toerisme voor de plek, de bewoners, ondernemers en bezoekers. Professor van den Borg spreekt in dat verband over de draagkracht van de gemeenschap én van de plek.

Zorg dragen voor waar je om geeft

Verbonden met de andere spelers en bewust van de impact op de omgeving, engageert iedereen zich positief voor de gemeenschap en neemt verantwoordelijkheid op voor de (fysieke) plek. Moet alles in één keer anders? ‘Il faut cultiver son jardin’ schreef Voltaire. Laten we doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om verandering en verbetering in de wereld te brengen en laten we dichtbij beginnen: met onze eigen tuin. Wat kunnen we zelf al in handen nemen? Waar zien we het al gebeuren?

Verantwoordelijkheid nemen is: engagement in woord en daad …

“Wanneer Koen De Weerdt, directeur van vakantieverblijf Vayamundo, vertelt over z’n passie, roept dat bij ons veel respect op. Gelijkwaardigheid en diversiteit zijn er geen holle begrippen, het zijn de dagelijkse werkwoorden om het recht op vakantie waar te maken. Door een doordacht ontwerp stelt het gebouw zich letterlijk open voor iedereen, ook als je een beperking hebt. En binnen wordt iedereen zonder onderscheid warm onthaald. Een beperkt budget? Met een all-in prijsformule sta je nooit voor verrassingen. Niet alleen als toerist ben je er welkom. Lokale verenigingen vinden er een vergaderstek, lokale handelaars afzet van hun producten. Kortom, Vayamundo weet aan sociaal toerisme een eigentijdse invulling te geven, met tegelijk veel waardering voor de historische wortels.”

Eva Vynckier, Netwerk Iedereen Verdient Vakantie

… en ambitieus inzetten op wat toekomstgericht en duurzaam is

“Tegen alle verwachtingen in werd ik verrast door het concept ‘Village Nature’ waarmee Euro Disney en Pierre&Vacances-Center Parcs naar buiten kwamen. Nabij Parijs bouwden en runnen ze in samenwerking met partners een eco-resort waar milieuvriendelijkheid voorop staat. Het is zeer interessant hoe ze massatoerisme op een duurzame manier organiseren en hoe ze de ecologische voetafdruk van een vakantiepark zo klein mogelijk proberen te maken.”

Mia Lammens, Toerisme Vlaanderen

“Ook Center Parcs en Sunparks België nemen verantwoordelijkheid en trekken de kaart van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zij stellen een aanbod ter beschikking voor mensen met een laag inkomen en hechten ook heel wat belang aan duurzaam bosbeheer, welzijn op de werkvloer, kansen geven aan jongeren uit kwetsbare milieus om ze te laten doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt.”

Carine Geboers, Netwerkverbinder Iedereen Verdient Vakantie

“Bovenstaand voorbeeld doet me denken aan mijn bezoek aan Thon hotel EU in Brussel. Ook dit hotel wist me te verrassen met acties rond maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit hotel kiest voor het verlagen van zijn ecologische voetafdruk en zet met het gebruik van lokale producten en Fairtradeproducten in op duurzame voeding. Daarnaast zijn ze ook een inclusieve werkplek.”

Kristof Lataire, Kapittel

“In Palau, een klein eilandengroep in Oceanië, mag je pas binnen nadat je een contract hebt ondertekend waarop staat dat je geen afval zal veroorzaken en je engageert om het eiland niet te vervuilen. Dat is een krachtig statement. Toeristen verbinden zich ertoe om zorg te dragen voor de plek die ze bezoeken. Tegelijk ontstaat er een verbinding tussen de bezoekers en de gastheer. Vreselijk dat Palau zopas is getroffen door een tsunami. Hopelijk vinden de inwoners veel veerkracht en krijgen ze alle hulp.’”

Elke Dens, Toerisme Vlaanderen

Meer lezen hierover?

Lees ook het dubbelinterview met Elke Dens en Marianne Schapmans via deze link