Florerende gemeenschappen over grenzen en eeuwen heen

In gesprek met Lea Winkeler, projectleider 100 Jaar Groote Oorlog – Toerisme Vlaanderen

STORYWEAVERS

Florerende gemeenschappen over grenzen en eeuwen heen

In gesprek met Lea Winkeler, projectleider 100 Jaar Groote Oorlog – Toerisme Vlaanderen

STORYWEAVERS

Florerende gemeenschappen over grenzen en eeuwen heen

Els Goethals

Ik ontmoet Lea Winkeler, projectleider bij Toerisme Vlaanderen, in het Augustijnenklooster te Gent. Een buitengewone plek die een mythische indruk op mij maakt. Lea vertelt vol bezieling hoe de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog (2014-2018) haar raakte.

Tijdens het gesprek lijkt het wel alsof de muren van dit authentieke, historische gebouw meefluisteren. Alsof ze het verhaal beamen, doordat ze ook leed en vernielingen trotseerden. Symbolischer kan bijna niet.

De Groote Oorlog ’14-’18: dat deze historisch belangrijke gebeurtenis een wereldwijde impact had en nog steeds heeft, daar is iedereen zich van bewust. Toerisme Vlaanderen gaat dan ook heel respectvol met het thema om. Het hele herdenkingstraject bracht een bijzondere vorm van toerisme in beweging. Rondtoeren in het spoor van de Eerste Wereldoorlog doet men niet puur voor de lol, maar met een dieperliggend doel.

Verbindende verhalen uit het verleden, vormen inspiratie voor de toekomst

Tijdens de unieke apotheose van de herdenking was er één specifieke impressie die Lea bijzonder beroerde. Een Britse bezoekster schreef: “Thank you for creating such a great virtual community”. Deze Facebook quote was kernachtig, en tegelijk zo krachtig dat een schokgolf aan inzichten zich manifesteerde. Een mind-blowing moment, zo noemt ze het zelf. Het summum van het florerende sociale landschap dat zich sterk vermengde met het herdenkingstoerisme.

Nakomelingen van oorlogsslachtoffers zijn op zoek naar verdieping, naar hun roots zelfs. Spontaan connecteren ze met elkaar. Fantastisch toch. Het drong sterker dan ooit tot Lea door van welke onschatbare waarde dit is. Inspirerende verhalen uit het verleden verbinden in de toekomst.

Img

Toerisme is veel meer dan cijfers alleen

“Niet wat geteld, maar wat verteld wordt blijft hangen.” Aan het woord: de beroemde Duitse schrijver Günter Grass. Deze quote weerspiegelt perfect Lea’s eigen ervaring.

Sinds dat moment is het voor haar bijna tastbaar herkenbaar dat toerisme veel meer is dan cijfers alleen. Uiteraard drukken we graag de economische parameters uit in bezoekersaantallen, overnachtingen enzovoort. Maar wat Lea vooral inspireert in het traject Reizen naar Morgen, is de extra dimensie van duurzame ontdekkingen. Zij droomt van een toerisme dat verder verbindt en bezoekers prikkelt om op zoek te gaan naar connecties en waardevolle ervaringen.

Het verhaal van gepassioneerde ondernemers

Het herdenkingstraject hield nog een schijnbare tegenstelling tegen het licht. We horen zo vaak zeggen dat toeristische ondernemers vooral bezig zijn met winstbejag. “Ik ben het totaal niet eens met deze perceptie”, verheldert Lea.

“Er ging van de lokale ondernemers juist een grote dynamiek en betrokkenheid uit. De liefde voor hun regio vormt de basis van hun gedrevenheid. Zij vormen een belangrijke schakel in het toerisme voor morgen.”

Bouw je mee bruggen naar de toekomst?

Om duurzame en verbindende reisbelevingen te realiseren, is voor de toeristische overheid een sleutelrol weggelegd als bruggenbouwer. Critici beweren soms dat toerisme, erfgoed en cultuur een moeilijke balans is. De herdenking ‘100 jaar Groote Oorlog’ was net een uiting van eensgezinde samenwerking.

Ik droom mee met Lea en in mijn verbeelding schrijf ik een vacature: word jij ook een #ToeristischeBruggenbouwer?

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Tot 2018 was Lea Winkeler projectleider van de herdenking ‘100 jaar Groote Oorlog’ en recent werd ze aangesteld als beleidscoördinator bij Toerisme Vlaanderen.

Met 24 jaar toerisme-ervaring op de teller, beschikt deze experte over een stevige kennis en deskundigheid op het vlak van toeristische beleidsvorming. Niet alleen wist Lea de Groote Oorlogsherdenking succesvol aan te pakken, ze heeft hierdoor ook een frisse kijk op de bredere maatschappelijk impact van het toerisme. Het denkproces Reizen naar Morgen ligt haar dan ook nauw aan het hart. De Leuvense is niet alleen een specialiste van het eerste uur, maar heeft bovendien een warme en enthousiaste persoonlijkheid.

In gesprek met: Lea Winkeler

Het carrièrepad van Els Goethals leidde naar boeiende aspecten van de toeristische sector. Zo ontvouwde zich een sterke passie voor inspirerende reisbelevingen. In 2004 begon ze aan haar gevarieerde loopbaan bij Toerisme Oostende vzw, van coördinator commerciële activiteiten tot projectmanager. Daarnaast kan ze haar creativiteit kwijt met liefde voor taal. De West-Vlaamse gaat graag op zoek naar verbindende verhalen. Enthousiast als ze is, ontdekt ze zo unieke en verrijkende ervaringen. Reis mee, beleef mee via haar blog Copytaste.

Auteur: Els Goethals