Appreciative Inquiry Lerend Netwerk (10 leerdagen)

Lerend netwerk

Diverse toerismeprofessionals bouwen vandaag al met de methode van Appreciatieve Inquiry aan florerende gemeenschappen. Wil jij hier ook mee aan de slag gaan en de Reizen naar Morgen-visie waarmaken? Kijk je ernaar uit om in de praktijk te leren in een netwerk van gelijkgestemden? Kriebelt het om te werken aan gemeenschapszin en onderlinge verbinding? Dan is dit Lerend Netwerk iets voor jou!

Schrijf je je vóór 20 augustus in via het Reizen naar Morgen-netwerk? Dan krijg je 20% korting!

Lerend Netwerk: een grote en diverse groep

Het lerend netwerk is bedoeld voor:

 • leiders, bewegingmakers, procesbegeleiders, ondersteuners en inspirators
 • zowel professionals als vrijwilligers
 • in scholen, bedrijven, verenigingen, social profit-organisaties, mediabedrijven, actiegroepen, burgerinitiatieven, koepelorganisaties, lokale besturen, overheidsdiensten of als zelfstandig professional…

Het Appreciative Inquiry Lerend Netwerk wordt gevormd door mensen uit diverse sectoren. Niet je hiërarchische positie is doorslaggevend, wél de mate waarin je een ontwikkelproject zelf kan oppakken in je team, vereniging of organisatie. Het netwerk brengt mensen samen die verandering, beweging en vernieuwing op gang willen brengen in hun eigen context en daarbij steun en inspiratie van anderen waarderen.

We werken met ongeveer 40 mensen in totaal, zodat je ook echt kan ervaren hoe je in een groter netwerk beweging op gang brengt.

Appreciative Inquiry

Appreciative Inquiry of waarderend onderzoek is een krachtige strategie voor positieve verandering.

 • Als team, vereniging of organisatie ga je onderzoeken en waarderen wat werkt en energie geeft. Je geeft bewust aandacht aan de zaken waarvan je meer wil, in plaats van de dingen waar je vanaf wil.
 • In co-creatie werk je rond een gezamenlijk thema naar duurzame oplossingen voor de toekomst. Je nodigt mensen uit om deel uit te maken van de verandering door samen te onderzoeken, creëren, beslissen én uitvoeren.

Het centrale thema: het versterken van community

In het Lerend Netwerk ga je in co-creatie met de andere deelnemers aan de slag met je eigen verander- of ontwikkelvraagstuk. We werken daarbij rond één centraal thema: het versterken van community. In een community, of gemeenschap, delen mensen een gezamenlijke doel of passie.

Waarom is dat thema vandaag zo belangrijk? Er zijn in onze huidige samenleving verschillende tendensen die mensen eerder scheiden dan verbinden. Mensen en groepen komen tegenover elkaar te staan in plaats van samen naar gedeelde uitdagingen te kijken. Dat richt de aandacht meer op de verschillen dan op gedeelde bekommernissen. Terwijl verbinding-in-diversiteit net een rijkdom is om krachtige doelstellingen te bereiken.

In dit lerend netwerk ontdekken we samen wegen om mensen te verbinden rond gedeelde zorgen en wensen. Hoe kun je een gemeenschap vormen of versterken?

Voor jouw Appreciative Inquiry verandertraject ga je op zoek naar wat in jouw context een gemeenschappelijk perspectief is waarrond je mensen kan verbinden en community kan vormen om:

 • de collectieve wijsheid van alle betrokkenen beter te benutten;
 • veerkracht te versterken;
 • verandering succesvol te maken;
  te verbinden in plaats van te polariseren;
 • ervoor te zorgen dat iedereen die betrokken is kan meedoen;
  ook aarde-inclusief te denken en te handelen.
 • Wat zou jouw “om” zijn?

Voorbeelden van vraagstukken

Je bent van harte welkom om in te stappen met je eigen vraag. Of je nu leidinggevende bent, adviseur, professional of vakman van de werkvloer. En of je nu een ‘grote’, organisatiebrede vraag hebt of een ‘kleine’, gericht op je eigen team, vereniging of afdeling.
‘Het versterken van community’ kan verschillende gezichten hebben, denk aan:

 • Een milieu-organisatie die zowel met de belangen van landbouwers als natuurorganisaties rekening moet houden. Met welk gemeenschappelijk doel voor de toekomst kan er een community gevormd worden waar plaats is voor diverse belangen waardoor verandering mogelijk is?
 • Een scholengroep die de uniciteit van elk van de scholen wil bewaren, en tegelijk wil inzetten op een gedeelde visie over onderwijs in de regio.
 • Een erfgoedgemeenschap die een nieuw toekomstperspectief wil ontwikkelen en dat in co-creatie met de diverse betrokkenen wil doen zodat het verhaal samen gedragen wordt.
 • Een bedrijf dat de overtuiging voelt groeien dat de beste manier om de betrokkenheid van medewerkers te verhogen ligt in het werken aan vraagstukken die maatschappelijk relevant zijn.
 • Jouw organisatie die … (vul het verhaal maar aan)!

Programma: 10 leerdagen

Het programma is gespreid over een jaar en bestaat uit:

8 leerdagen in grote groep:

9 en 10 oktober (Genk, België)

Een 2-daagse Appreciative Inquiry ‘summit’ waarbij we de kracht van een volledig Appreciative Inquiry proces ervaren. Deze ervaring zal bijdragen aan het vormen van de ‘community’ van dit netwerk, en biedt je inspiratie bij het vormgeven van je eigen project.

Locatie: Stebo, Windekestraat 1 in 3600 Genk (B)

18, 19 en 20 november 2024 (Bilzen, België)

Een 3-daagse basistraining “Theory and practices of Appreciative Inquiry”, samen met professor dr. Ron Fry van Case Western Reserve University. Ron is medegrondlegger van Appreciative Inquiry. Persoonlijk met en van hem kunnen leren is een bijzondere troef van dit lerend netwerk.

Locatie: Alden Biesen, Kasteelstraat 6 in 3740 Bilzen (B)

11 februari 2025 (Breda of Utrecht, Nederland)

1 leerdag besteed aan de Designfase van Appreciative Inquiry. Je ervaart hoe ‘rapid prototyping’ een krachtige interventie is om ideeën tot leven te brengen.

Locatie: tbd in Breda of Utrecht

18 en 19 juni 2025 (Breda of Utrecht, Nederland)

Een 2-daagse verdiepingsmodule. We onderzoeken toepassingsmogelijkheden van Appreciative Inquiry, en oogsten en delen onze opbrengsten van het traject. Ron Fry zal online aansluiten.

Locatie: tbd in Breda of Utrecht

4 samenkomsten van telkens een halve dag in kleinere actieleergroepen. In deze kleine begeleide groepen leer je van elkaars praktijken en vragen. Data en plaatsen worden afgesproken bij de starttweedaagse.

Investering

De kostprijs voor deelname bedraagt:

 • Voor organisaties met een BTW-nummer: € 3.500 (excl. 21%  BTW)
 • Voor deelnemers en organisaties zonder een BTW-nummer: € 2.900 (excl. 21%  BTW)
  Uit ervaring blijkt dat deelnemen met meerdere personen uit één organisatie echt een meerwaarde is. De projecten die aangepakt worden, winnen aan kracht. Om dit aan te moedigen is bieden we elke tweede en volgende deelnemer uit eenzelfde organisatie een korting van 20%.

De deelnameprijs omvat:

 • deelname aan alle plenaire leerdagen;
 • deelname aan de actieleergroepen;
 • toegang tot een online leerplatform;
 • een jaarabonnement op AI Practitioner, the International Journal of Appreciative Inquiry;
 • het handboek Waarderend Veranderen, Appreciative Inquiry in de dagelijkse praktijk van managers, van Saskia Tjepkema, Luc Verheijen en Joeri Kabalt

Indien deelnemers wensen te overnachten bij de meerdaagse bijeenkomsten, zijn deze kosten voor eigen rekening en niet inbegrepen in de deelnameprijs.

Deelnemers die het certificaat (zie onder) willen behalen, betalen hiervoor een bijkomend bedrag van 350 Euro.

Certificaat Appreciative Inquiry
Je kan ervoor kiezen om ook het Appreciative Inquiry Certificate in Positive Organisation and Society Change van Case Western Reserve University te behalen. Je stelt dan een portfolio samen met:

een verslag over het veranderingsproject in jouw organisatie;
een persoonlijk leerverslag: hoe ben jij als persoon en professional gegroeid?
een verslag over jouw aanpak van 3 Appreciative Inquiry interviews.

Wat levert een deelname aan het AI Lerend Netwerk op?


Je versterkt jouw veranderkracht, die van je team en organisatie door je grondig te verdiepen in Appreciative Inquiry en hiermee praktisch te oefenen.

 • Je doet inspiratie en nieuwe ideeën op over de verbindende kracht van community en past dat toe in het werken aan een eigen verbindende gemeenschap.
 • Aan het einde heb je in je eigen context een vernieuwing tot stand gebracht die gedragen wordt door verschillende betrokkenen.
 • Je komt terecht in een toekomstgericht netwerk met professionele gelijkgestemden.
 • Je hebt een certificaat Appreciative Inquiry van een gerenommeerde Amerikaanse universiteit (optioneel).

Wat verwachten we van jou?

Als je deelneemt aan het Lerend Netwerk, verwachten we dat je alle sessies bijwoont. Daarnaast zet je een project op in een groep, team, vereniging of organisatie. Je betrekt stakeholders vanuit verschillende belangen en ontwikkelt met hen een gezamenlijke actie. Je hanteert daarbij Appreciative Inquiry als visie en proces. Met je project werk je aan vernieuwing die steunt op de kracht van de gemeenschap. Je documenteert je project met een projectomschrijving, interviews en een schriftelijke reflectie.

Organisatie en begeleiding

Dit Appreciative Inquiry lerend netwerk is een initiatief van Kessels & Smit, The Learning Company, en Evenwicht. Samen pionierden we in 2008 met het eerste AI lerend netwerk. Sedertdien hebben meer dan 300 professionals in Vlaanderen en Nederland deelgenomen aan deze diepgaande leerervaring. Zij passen vandaag Appreciative Inquiry toe om aan verandervraagstukken te werken in honderden organisaties.

Gedurende al die jaren bouwden we stevig vakmanschap op in het organiseren en begeleiden van deze lerende netwerken.

De begeleiding is in handen van Luc Verheijen, Arno Vansichen, Saskia Tjepkema, Griet Bouwen en Pieterjan van Wijngaarden. Dit team staat garant voor vele jaren begeleidingservaring van grote en kleine veranderverhalen. Naast hun begeleidingspraktijk zijn ze actief als trainers en als docent in verschillende onderwijsorganisaties. Ze zijn ook auteurs van artikels en handboeken.

Neem gerust ook een kijkje op de website van de organisator.