Inspiratie, energie en goesting in een Lerend Netwerk Reizen naar Morgen

Bijna 40 deelnemers gepassioneerd door toerisme gaan een jaar lang samen leren en werken om het toekomstbeeld van Reizen naar Morgen in de praktijk om te zetten. Ze doen dat in een Lerend Netwerk Reizen naar Morgen, waarin ze samen leren over Appreciative Inquiry of Waarderend Onderzoek. Vanuit een waarderende, onderzoekende benadering met een focus op wat wél werkt wordt de toekomst vorm gegeven.

Vanuit verbinding

Op woensdag 8 en donderdag 9 mei 2019 startte het traject met een tweedaagse in het monasterium in Gent. Die inspirerende plek werd het kader om Reizen naar Morgen te verkennen vanuit het oogpunt van de bezoeker, de bewoner, de toerist en de plekhouder. Vanuit verbinding werden lopende praktijken en ideeën voor de toekomst samen gebracht en verder geëxploreerd.

Delen van verhalen

Tijdens de zoektocht naar momenten waar Reizen naar Morgen nu al springlevend was, werden zo maar even 14 verhalen uit de praktijk gedeeld. Verhalen waarin ondernemers, bewoners en lokale overheden samen initiatieven nemen, verhalen waarin mensen de liefde voor hun plek doorgeven aan de bezoekers en verhalen waarin gezocht wordt naar een gezond evenwicht tussen de draagkracht van de plek en de bezoekers. Het zijn ook de verhalen die momenteel door een groep storyweavers beluisterd en beschreven zullen worden.

Boordevol energie en inspiratie, en gesteund door een gespreksleidraad, gaan de deelnemers op stap om mensen samen te brengen en een gesprek te hebben rond Reizen naar Morgen.

Binnenkort komt de groep opnieuw samen. Dan blikken ze terug op de gesprekken die gevoerd zijn en worden ervaringen uitgewisseld.

De tweedaagse samengevat in drie woorden: inspiratieenergie en goesting.

Enkele reacties van de deelnemers

  • “Ik vond het een heel leerrijke, boeiende tweedaagse, maar inderdaad best wel vermoeiend en dus heb ik wel even tijd nodig gehad om te ‘bekomen’ 😉 of beter om alles te laten bezinken en er mee aan de slag te gaan.”
  • “Wat een krachtige tweedaagse! Na een halve dag had ik gevoel deel uit te maken van een community.”
  • “Ik wist niet dat Toerisme Vlaanderen zo een interessante opleidingen organiseerde, want ik kende Toerisme Vlaanderen alleen van het bekomen van een vergunning.”

Bekijk alle foto’s op Facebook.

Deel dit artikel